Onze aanpak voor de eerste 15 minuten bij brand

Door de juiste voorbereidingen te treffen kan in de eerste 15 minuten van een calamiteit een hoop leed voorkomen worden.

Optimale (brand)veiligheid bestaat volgens ons altijd uit de juiste balans tussen de onderdelen Interventie, Installatie en Instructie, met jou als middelpunt. En met Beheer en Onderhoud als onmisbare schil om deze 3-eenheid goed te laten draaien, helpt deze aanpak je veilig door die eerste 15 minuten bij brand en andere calamiteiten. Hoe bepaal je of je het goed geregeld hebt? Als elke “i” in zekere mate is ingevuld ben je op de goede weg.

 

Interventie: hoe zorg je ervoor dat mensen de juiste middelen hebben om in te kunnen grijpen?

De brandblussers, brandslanghaspels, maar ook oogspoelflessen of een AED die je nodig hebt om in te grijpen tijdens de eerste 15 minuten van een calamiteit, zijn cruciaal om erger te voorkomen.

 

Installatie: hoe zorg je voor snelle detectie en werking van systemen in het gebouw?

Detectiesystemen, noodverlichting en blusgassystemen zijn enkele voorbeelden van deze automatische installaties die zonder tussenkomst van mensen zorgen voor (brand)veiligheid en een essentieel onderdeel van de ideale mix.

 

Instructie: hoe zorg je ervoor dat mensen zo zijn getraind dat ze op de juiste wijze kunnen handelen?

Hoe je handelt in de eerste 15 minuten bij een calamiteit kan levens redden. Naast het hebben van voldoende brandblussers, noodverlichting en een automatisch blussysteem zijn het de mensen die het verschil maken. Weten hoe je met veiligheidsmiddelen om moet gaan en hoe je slachtoffers hulp kunt bieden zijn onmisbare vaardigheden als de tijd dringt.

 

Beheer en onderhoud: hoe zorg je ervoor dat de blusmiddelen blijven voldoen, de installatie altijd werkt en de instructies up-to-date zijn?

Beheer en Onderhoud moeten op orde zijn om (brand)veiligheid te kunnen garanderen tijdens de eerste 15 minuten van een calamiteit. Alleen aanschaf van veiligheidsproducten en –systemen is niet voldoende. Een goede periodieke controle van brandbeveiliging is dan ook een noodzaak.

 

Weet jij zeker dat je het goed geregeld hebt?

Bij twijfel luisteren we graag naar jouw situatie om eventuele verbeterpunten in kaart te brengen. Om je alvast een idee te geven van hoe wij dit in kaart brengen vind je op onze aanpak pagina per “i” een stappenplan van onze aanpak: compleet van inventarisatie tot onderhoud.