BASWA Cool: thermo-akoestisch stucwerk in erfgoedparel

Techniek ten dienste van het architecturaal erfgoed

Honderd jaar na de bouw van de ‘Volksbank van Leuven’ in de Muntstraat, keert de coöperatieve bank Cera terug naar haar roots, in het hart van de historische studentenstad.

De transformatie van de erfgoedgebouwen Hotel d’Eynatten, het Helleputtegebouw en de constructie van de nieuwbouw op de hoek van de Boekhandelstraat en de Muntstraat zijn het resultaat van het werk van Paul Robbrecht van architectenkantoor Robbrecht & Daem.

De drie gebouwen werden geïntegreerd in één complex met een grote open ontvangstruimte, verschillende vergaderzalen en landschapskantoren en enkele patio’s. Architect Paul Robbrecht verklaart trots dat de nieuwe hoofdzetel beschouwd kan worden als “een stad in de stad” dat inweeft en een verbindende alliantie aangaat met belangrijke architecturale componenten uit de omgeving. Het gebruik van de nieuwste technologieën liet toe de oorspronkelijke vormgeving en de materiële integriteit te behouden.

BASWA Cool: akoestisch klimaatplafond in marmerzandstucwerk

In de monumentale ontvangstruimte wordt men omgeven door een aangename, gelijkmatige warmte of koeling door gebruik te maken van het geluidsabsorberend akoestisch BASWA Cool plafond in combinatie met een geothermische pomp. De akoestische en thermische functies van het plafond zijn volledig verborgen in de microporeuze BASWA Phon marmerzandafwerking.

De hoge energieprestaties (79 W/m² bij koeling en 117 W/m² bij verwarming) en de uitstekende breedbandige geluidsabsorptie bieden een maximaal comfort voor werknemers en gasten. Door het zeer lage energieverbruik past BASWA Cool dan ook perfect in een duurzame filosofie.

Calme: buitengewone geluidsabsorberende lampenkappen

Voor de akoestische correctie van het onthaal en de landschapskantoren voorzien van betonkernactivering, ontwierp de architect exclusieve akoestische verlichtingsarmaturen vervaardigd uit poreuze gesinterde aluminium panelen, CALME genaamd, die tevens onbrandbaar en recycleerbaar zijn. De tot cilinders gebogen panelen fungeren als akoestische lampenkappen voor LED-frames die subtiel opgaan in het plafond. Afhankelijk van de configuratie van de kamer, is hun ophanging vijfhoekig of recht.

CALME complementeert een strakke ruimte en geeft daarbij een unieke decoratieve toets en een ongeëvenaard akoestisch comfort.

Meer informatie

Ontdek de producten en toepassingen op de website van Sonogamma

  • Project CERA hoofdkantoor, Leuven
  • Architecten Robbrecht & Daem, archipelago | ar-te en Studio Roma
  • BASWA Verwerker Muis Akoestiek
  • Akoestisch adviseur Daidalos Peutz
  • Product BASWA Cool & Calme
« Nieuws overzicht

NBD-Online gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie