Drie oplossingen voor staalbescherming, één resultaat

Bouwen met staal is snel en efficiënt, maar hoe zit het met brandveiligheid?

Draagconstructies in staal zijn niet meer weg te denken uit de bouwwereld. Ze zijn doorgaans snel en eenvoudig te plaatsen en brengen voor elke betrokken partij dus een zeker financieel voordeel met zich mee. De eigenaar ziet dat zijn kosten gedrukt worden, terwijl dat de algemene aannemer ervaart dat de plaatsing en opbouw efficiënt verlopen en dus tijd bespaart. De architect kan dan weer een beroep doen op uitgebreide databases met soorten profielen en kan deze laatste meteen opnemen in zijn ontwerpen.

De draagkracht van alle soorten stalen profielen – zoals kokerprofielen, I-profielen, H-profielen, enzovoort – wordt uitvoerig getest en gedocumenteerd door de producenten van stalen profielen. De reactie van staal bij blootstelling aan brand is ondertussen algemeen bekend en onvermijdelijk, maar kan wel uitgesteld worden via het aanbrengen van de correcte brandbescherming.

Totaalaanbieder

Er bestaan drie courante oplossingen voor de bescherming van stalen profielen: brandwerende platen, brandwerende verf en brandwerende spuitmortel. Promat heeft ze alle drie in huis. “Door dit uitgebreide assortiment kunnen we oplossingen bieden voor elke mogelijke situatie, inclusief het grote voordeel dat ze allemaal Europees getest zijn en voldoen aan de laatste regelgeving”, klinkt het. “Het product zal dus functioneren zoals neergeschreven is door onafhankelijke en geaccrediteerde laboratoria.”

Brandwerende platen

Als we het over de brandbescherming van staal hebben, is PROMATECT®-H het paradepaardje van Promat. Het betreft een mineraal gebonden en stoomverharde plaat met een hoge vochtweerstand. De brandwerende plaat wordt gebruikt om de stalen draagconstructie te omkasten en fungeert meteen ook als afwerking. De stalen structuur is niet meer zichtbaar en de afgewerkte omkasting is rechtstreeks overschilderbaar. Een perfecte combinatie van een esthetische en praktische oplossing. De brandwerende plaat wordt het vaakst toegepast op kolommen omdat daar esthetische eisen voor gelden. “Zijn stootvastheid, duurzaamheid, isolerend vermogen en de eenvoudige manier waarop hij geplaatst dient te worden, dragen bij tot het feit dat hij een absolute favoriet is van architecten, aannemers en plaasters”, aldus Promat.

Esthetische meerwaarde

Met intumescerende (opschuimende) verven kan de stalen structuur naakt gelaten worden, waardoor hij kan bijdragen tot het esthetische aspect van het design van de architect. Het PROMAPAINT®-SC gamma bestaat uit watergedragen verven, die kunnen worden aangebracht nadat de stalen structuur opgebouwd is. Een bestaande draagstructuur kan onmogelijk verwijderd worden ten behoeve van schilderwerken. “Aangezien ons PROMAPAINT®-SC gamma uit watergedragen verfsystemen bestaat, kunnen deze op de werf rechtstreeks op de profielen aangebracht worden. Uiteraard is dit afhankelijk van de toestand/ondergrond van de stalen structuur.

Indien de structuur verroest is, is het noodzakelijk om hem volledig op te schuren of te zandstralen en om een primer aan te brengen (Promat®-TY-ROX) alvorens aan de slag te gaan met de verf. Om de profielen stootvast te maken en/of een bepaalde kleur te geven, is een topcoat aangewezen (Promat®-TOPCOAT-F).” Bij brand zal de verf opschuimen en zal ze de draagstructuur beschermen gedurende de vereiste duur. Dit is uiteraard afhankelijk van de aangebrachte laagdikte en de noodzakelijke draagkracht van het bewuste profiel (zijn kritieke temperatuur).

Gespecialiseerde toepassing

De brandwerende spuitmortel PROMASPRAY®-C450 is een cementgebonden, vezelvrije spuitmortel op basis van vermiculiet. Deze spuitmortel heeft een ruwe en korrelachtige afwerking. “Deze oplossing is voornamelijk geschikt voor toepassing in ondergrondse parkeergarages en op liggers boven een verlaagd plafond. Ze wordt door gespecialiseerde firma’s aangebracht met een airless spuittoestel.”

Staalcalculator

Op de vernieuwde website van Promat staat een gloednieuwe digitale tool waarmee je de vereiste staalbescherming voor alle productcategorieën kan berekenen. Geef je specifieke eigenschappen in en de berekening rolt er zo uit. Meerdere berekeningen zijn te bundelen in één kant-en-klaar document, dat je via mail naar jezelf of derden kan sturen.

Wil je meer weten over de brandbescherming van stalen (draag)structuren, neem dan zeker even een kijkje op de website www.promat.nl of stel je vraag via e-mail aan advies@etexgroup.com.

« Nieuws overzicht

NBD-Online gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie