Brandveiligheid is meer dan brandveilige producten alleen

In onderhoudsplan moet rekening gehouden worden met het behouden van de brandvertragende werking van brandwerende coatings en brandveilige materialen

Waar het lijkt dat voldaan kan worden aan de eisen van brandveiligheid met gebruik van brandveilige materialen, is het zeker bij brandvertragend behandeld hout belangrijk iets verder te kijken. De kans is groot dat ondanks het gebruik van goede producten er tijdens de levensduur van een project toch een onveilige situatie ontstaat. Enerzijds is er mogelijk sprake van verlies van brandveiligheid afhankelijk van de gebruikte middelen en de situatie waarin het hout wordt toegepast. Anderzijds kan er verlies van brandveiligheid ontstaan door het reinigen of onderhoud van het materiaal.

Brandvertraging voor hout en plaatmateriaal

Door middel van een brandvertragende behandeling kan de brandveiligheid van houttoepassingen verbeterd worden. Hiermee is het mogelijk de toepassingsmogelijkheden van hout als natuurlijk materiaal te vergroten. Voor gevelbekleding biedt dit de mogelijkheid om producten te leveren die bijvoorbeeld voldoen aan de eisen van Euroklasse B s1 conform NEN-EN 13501-1. Deze producten kunnen worden toegepast voor afwerking van wanden en gevels in bijvoorbeeld hoogbouw of vluchtwegen.

Impact van coating op de brandklasse

De brandklasse van het materiaal wordt bepaald in een testomgeving, waarbij vooraf het productieproces en de constructie worden vastgesteld. Dit biedt zekerheid over de toegepaste materialen en de behandeling. Hierbij moet ook een mogelijke kleurbehandeling worden meegenomen. Vaak betreft dit een specifiek ontwikkelde coating die geen negatieve impact heeft op de resultaten bij een brandtest. Veel gebruikelijke coatings zijn niet geschikt voor toepassing op brandveilige producten omdat ze gemakkelijk ontbranden of veel rook veroorzaken bij brand.

Levensduur en uitloging van brandvertragende stoffen

Brandvertragend geïmpregneerd hout moet ook na montage zijn brandveiligheid behouden. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen 4 verschillende toepassingen:

  1. Tijdelijke toepassing in een droge omgeving – mogelijk met middelen die niet waterdampbestendig of weerbestendig zijn;
  2. Permanente binnen toepassing – mogelijk met middelen die niet uit het hout treden door een hoge luchtvochtigheid;
  3. In combinatie met verfsysteem – mogelijk met middelen die niet uit het hout treden door vochtbelasting en coating zonder negatieve impact op het brandgedrag;
  4. Weerbestendige brandvertraging – mogelijk met middelen die niet uitlogen of uitspoelen en zonder coating met negatieve impact op het brandgedrag.
 
Onderhoud en reiniging van brandvertragend hout

Vanwege de verschillende mogelijkheden voor het brandvertragend maken van hout is het belangrijk ook het gebruik te reguleren. Veel reiniging wordt gedaan op basis van een spoelmethode die ervoor kan zorgen dat de brandvertragende behandeling wordt aangetast. Tevens is het van belang dat er bij het mogelijk onderhoud van de coating geen producten worden gebruikt die gepaard gaan met een negatieve impact op het brandgedrag. Hiervoor is het van belang een goed onderhoudsplan te handhaven over de gehele levensduur van een project.

« Nieuws overzicht

NBD-Online gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie