Brandkleppen bepalend voor overlevingskansen

Vluchtroutes langer rookvrij en schade door rook of roet beperkt door brandkleppen

Een van de belangrijkste aspecten van ventilatiekanalen zijn de brandkleppen. Doordat ze voorkomen dat brand- en giftige rookgassen zich verspreiden in het gebouw kunnen brandkleppen bepalend zijn voor de overlevingskansen bij een brand. Ook zorgen brandkleppen ervoor dat vluchtroutes langer rookvrij blijven en dat de schade door rook of roet wordt beperkt.

Een brandklep wordt geplaatst in een ventilatiekanaal dat tijdens een brand niet hoeft te functioneren. Als er brand uitbreekt sluit de brandklep automatisch het ventilatiekanaal af gedurende een bepaalde tijd. De aansturing van dit sluitingsmechanisme vindt standaard plaats met een smeltlood. Voor een nog betere beheersing wordt deze aansturing door een kleef/impulsmagneet of een servo-motor geregeld die is aangesloten op een brandmeldinstallatie.

Alle soorten en maten

De brandkleppen van Systemair voldoen aan de Behuizingsintegriteit, Thermische Isolatie en Rooklekkage prestatievereisten. Deze worden kortweg de EIS vereisten genoemd en de brandkleppen worden hier regelmatig op gecontroleerd. Er zijn brandkleppen voor alle soorten en vormen kanalen. Er is keuze uit 60, 90 en 120 minuten brandwerendheid. De keuze zal afhangen van het gebruik van de ruimte en de ligging in het gebouw. Hoe belangrijker de ruimte, hoe langer de brandwerendheid in stand moet blijven.

Noviteit in maart

Systemair ontwikkelt zijn producten continu in eigen test- en ontwikkelingslaboratoria. Dat betekent een enorm breed assortiment dat inspeelt op de eisen en wensen die zich in de praktijk voordoen. Nieuw en uniek op de Nederlandse markt is de Optima-LV-R die in maart 2018 geïntroduceerd wordt. Met deze VAV-controller is het mogelijk luchtsnelheden te regelen van 0,2 m/s tot en met 6 m/s.

Unieke inbouwmogelijkheden

De Systemair brandkleppen kunnen niet alleen in de hoek, maar ook zes centimeter uit elkaar worden gemonteerd. Naar wens kunnen batterijvormopstellingen gemaakt worden. Ook is het mogelijk om de brandkleppen 4,5 centimeter onder het plafond of 4,5 meter uit de wand te plaatsen. Oplossingen die onder andere voor de renovatiemarkt zeer interessant zijn en waar Systemair zeer accuraat op inspeelt. Voor installateurs levert Systemair een speciale installatiekit,waarbij de brandklep direct – middels een stalen plaat – op de wand kan worden gemonteerd. Afwerking door een applicateur is hierbij niet nodig.

De hoogste standaard

Systemair is gecertificeerd volgens ISO 9001, ISO 14000, ATEX en de European fire safety standard EN12101-3. De test- en ontwikkelingslaboratoria van Systemair behoren tot de modernste in Europa en de metingen worden uitgevoerd volgens internationale normen, zoals AMCA en ISO. Alle brandkleppen zijn gecertificeerd volgens de Europese normen en bovendien verkrijgbaar met luchtdichtheidsklasse 3C. Zo helpen de brandkleppen van Systemair u zowel letterlijk als figuurlijk uit de brand.

Kijk voor meer informatie op www.systemair.nl

« Nieuws overzicht

NBD-Online gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie