Brandschermen

Voor de verplichte brand-compartimentering worden vaak brandschermen en rookschermen toegepast als een vaste brandscheiding onwenselijk is

Denk daarbij aan gebouwen met een logistieke of publieksfunctie, met grote open ruimten, zoals in musea, bibliotheken, theaters, opslaghallen en fabriekshallen. Brandschermen worden vrijwel onzichtbaar in een luik in het plafond verwerkt en worden geactiveerd in geval van brand. Daarmee wordt voldaan aan de vereiste brandcompartimentering.

Brandwerend textiel

Brandschermen zijn gemaakt van textiel dat brandwerend is behandeld, waarmee een brandwerendheid vanaf 30 minuten tot wel 150 minuten te bereiken is. Bij grote afmetingen kunnen baleinen in het doek verwerkt zitten, die het doek in de geleiding laten zitten als er een enorme overdruk zou ontstaan vanwege de brand.

Rolconstructie

Het merendeel van de brandschermen dat op de markt wordt aangeboden werkt met een rolconstructie en zijgeleiders. In geval van brand wordt het afrollen geactiveerd. De benodigde inbouwdiepte is afhankelijk van de hoogte die gesloten moet worden; bij grotere hoogten wordt de rol nu eenmaal dikker. Overigens zijn er ook brandschermen met een rolconstructie op de markt die zich via geleiders horizontaal afrollen, waardoor sparingen in de vloer kunnen worden afgescheiden. De buismotoren moeten ook op noodstroom worden aangesloten. Met dit soort brandschermen is een aanzienlijk oppervlak af te sluiten, met hoogten tot 8 meter en breedtes van 10-12 meter.

Zonder geleiders

Er zijn ook brandschermen op de markt die zich als het ware naar beneden uitvouwen. Daarbij zijn geen zijgeleiders nodig en is het zelfs mogelijk om een geheel 'rechthoek' van brandschermen naar beneden te laten komen waarmee bijvoorbeeld een open trappenhuis van een atrium wordt gescheiden. De langste zijde kan tot 16 meter lang zijn. Brandschermen die zich op deze manier naar beneden uitvouwen, hebben minder inbouwhoogte nodig dan rolschermen.

Meer informatie

>> Brandschermen op NBD-Online

« Nieuws overzicht

NBD-Online gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie