Ramen, kozijnen en kaderdichtingen

De stormachtige wintermaanden hebben meer dan ooit aangetoond waar het nog tocht rondom ramen (en deuren) in huis.

Misschien heb je wel een goed geïsoleerd huis, en toch tocht het. Hoe komt dat en wat kun je er aan doen?

Tocht komt bijvoorbeeld door kieren van draaiende kozijndelen van ramen (en deuren) of op de aansluiting van de kozijnen naar de gevel. Maar het kan ook komen omdat een aantal ramen nog relatief oude kozijnen hebben, of dichtingen die aan vervanging toe zijn.


Kaderafdichting

In nieuwbouw is het inmiddels standaard om 54 mm deuren te gebruiken, met kaderafdichting.  Voor ramen is die standaard er nog niet. Echter kan het wel verstandig zijn om ook bij renovatie en plaatsen van nieuwe ramen te kiezen voor een 54 mm raam met kaderdichting.


Voordelen van kaderdichtingen in 54 mm ramen:

  • verbetering geluidsisolatie;
  • minder energieverbruik en verhoging wooncomfort;
  • nauwelijks gevoelig voor slijtage;
  • makkelijk (tijdelijk) te verwijderen voor werkzaamheden aan het kozijn of als de dichting vervangen moet worden.

Het gasverbruik van een gemiddelde eengezinswoning gaat al met zo’n 80 m³ omlaag na het dichtmaken van naden en kieren in de woning. Dit is niet alleen beter voor de portemonnee maar ook voor het milieu.


Ventilatie

Ook belangrijk om rekening mee te houden is dat ventilatie nodig is voor een gezond leefklimaat. Maak dus niet zomaar alle kieren en naden dicht. Sommige kieren en naden kunnen functioneel zijn en nodig voor een goede ventilatie. Oudere woningen (vooral van voor 1975) met weinig isolatie hebben vaak natuurlijke ventilatie. Door deze woningen te isoleren verdwijnen veel van de kieren en verandert de vochthuishouding in de woning. In zo’n geval is het belangrijk ook te investeren in goede ventilatie in de woning.


Diverse kaderdichtingen

Er zijn diverse kaderdichtingen voor ramen en deuren op de markt beschikbaar. De kaderdichtingen van Ellen worden geleverd voor een sponningbreedte van 12, 15 en 18 mm. Nog een tip: kijk voor het plaatsen van een kaderdichting naar de sponningbreedte van het draaiende gedeelte van het raam.

« Nieuws overzicht

NBD-Online gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie