'Ontwikkel in vier stappen een allround monteur'

Hoe zorg je er als organisatie voor dat jouw technisch personeel wél over de juiste vaardigheden beschikt? Een blog van Wendy Haggenburg, Accountmanager machinebouw bij ROVC

Er wordt in de machinebouw de komende vijf jaar een alsmaar groter tekort aan technici verwacht. 29 procent van de organisaties in deze branche verwacht een kwalitatief tekort.

Daarnaast verwacht  40 procent zowel een kwantitatief als kwalitatief tekort. Een uitdaging voor organisaties, want hoe zorg je er als organisatie voor dat jouw technisch personeel wél over de juiste vaardigheden beschikt?


In kaart brengen wat ontbreekt

Opleiden, en zeker modulair opleiden, biedt de oplossing voor een kwalitatief tekort. Om in kaart te brengen welke vaardigheden een technicus nog mist, kan een competentieprofiel gebruikt worden. Dit profiel laat zien welke competenties de werknemer bezit en waar bijscholing nodig is om de functie uit te oefenen. Het profiel maakt inzichtelijk waar nog ruimte zit voor groei. In deze blog leg ik uit hoe iemand die gemotiveerd is en passie voor techniek heeft kan groeien naar allround monteur met behulp van het profiel.


In vier stappen naar een opleidingsplan

In de markt zie ik vaak dat technici werkzaam in de machinebouw een mechanische achtergrond hebben. Werkgevers hebben echter steeds meer behoefte aan allround monteurs. Voor hen is bijleren van elektrotechnische kennis en kennis over besturingen van belang. Op die manier worden zij allround. Wat ik bedrijven aanraad is om gemotiveerde mensen met basiskennis bij te scholen. Dit kan aan de hand van het competentieprofiel, waarin vier niveaus worden onderscheiden: Check (Assemble), Maintain (Compose), Prevent (Commission) en Design (Design). Hanteer hierbij de volgende vier stappen:

  • Stap 1: Vul in het schema in welk niveau de monteur bezit op de verschillende competenties
  • Stap 2: Leg dit overzicht naast het gewenste profiel voor zijn functie, bijvoorbeeld servicemonteur
  • Stap 3: Breng door beide profielen te vergelijken in kaart op welke competenties bijscholing nodig is
  • Stap 4: Stel een concreet opleidingsplan op

De monteur kan op deze manier gericht aan de slag met de benodigde trainingen. Door modulair op te leiden voorkom je dat de monteur kennis die hij al bezit niet nog eens hoeft te behandelen. Daarnaast doet hij ook geen kennis op die hij in zijn werkveld niet kan inzetten. Zo bereikt hij snel en effectief het gewenste niveau.

Invulschema competenties assemblagemonteur


Mind the gap!

Modulair opleiden biedt uitkomst in de ontwikkeling van technisch talent. Het is een doelgerichte manier om ‘gaps’ in het competentieprofiel te vullen, binnen een team of van een individu. Het is van belang dat bedrijven en technici verder kijken dan de aanwezige vaardigheden. Motivatie en capaciteit om te leren, dát is relevant.   


Een blog van: Wendy Haggenburg, Accountmanager machinebouw bij ROVC

« Nieuws overzicht

NBD-Online gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie