Brandwerend glas

Glas dat wordt blootgesteld aan brand, breekt

Dat komt doordat er temperatuurverschillen ontstaan tussen het midden van het oppervlak en de randen. Die spanningen veroorzaken de breuk en daardoor kunnen vuur en rook zich vrij verspreiden. Enkel floatglas breekt na 1 tot 2 minuten als het is blootgesteld aan vuur, dubbel floatglas breekt na 2 tot 5 minuten. Het spreekt voor zich dat voor brandwerend glas dus een behandeling van het normale glas nodig is. De weerstand tegen breuk kan worden opgelost door de weerstand tegen die spanningen te verhogen, het glas te beschermen tegen hoge temperaturen of een combinatie van beide.

 
Draadglas

Met draadglas en spiegeldraadglas worden de spanningen door de bedrading opgenomen, dat voorkomt dat het breekt en uiteenvalt. Hiermee is een brandwerendheid van 60 minuten te bereiken.

 
Gehard glas, voorgespannen glas

Gehard glas of voorgespannen glas is glas dat thermisch is behandeld, het is eerst tot meer dan 600 °C opgewarmd waarna het heel snel wordt afgekoeld. Daardoor gaat het krimpen en is het veel sterker dan gewoon glas. Het breukpatroon van gehard glas is ook veel anders, het verbrokkelt in vele kleine stukjes in plaats van grote barsten en brokstukken die een ruimte in vliegen.

Gehard glas met een coating

De coating zorgt voor een vermindering van de straling. De coating moet altijd naar de vuurzijde gericht zijn.

Borosilicaatglas

Dit is niet zo zeer brandwerend glas, maar hittebestendig glas, met boriumsilicaat als grondstof (in plaats van calciumnatriumsilicaat, waar het normale floatglas van gemaakt wordt). Om een indruk te geven van de hittebestendigheid van borosilicaat, deze glassoort wordt gebruikt voor onder andere laboratoriumglaswerk, ovenschalen en theeglazen.

Gelaagd glas
Met niet opschuimend brandwerende tussenlaag

Door een isolerende tussenlaag tussen glasbladen op te nemen ontstaat ook een brandwerend glaspakket. Giethars schuimt niet op, dat verkleurt en verkoolt. Die verkoolde laag die ontstaat houdt de glasscherven vast en beschermd tegen rook- en branddoorslag. Meestal is deze glassoort aan 2 kanten brandwerend. Het kan lastig zijn om deze glassoort voor complete glaswanden voor te schrijven, want er komen giftige stoffen vrij en er ontstaat ook rookontwikkeling. Hiervoor moet je dus scherp de eisen en de toelaatbare oppervlakte in de gaten houden.

Gelaagd glas met opschuimend brandwerende tussenlaag

Floatglas of gehard glas wordt van 1 tot meerdere tussenlagen voorzien, waarbij lagen met een glaslaag worden afgewisseld. De tussenlagen bestaan uit alkalisilicaat of natriumsilicaat. Bij brand springt de eerste glaslaag aan de vuurzijde kapot waardoor de hitte de tussenlaag bereikt. Die gaat dan opschuimen en vormt zo een isolerend schild tegen het vuur en de rook. Deze glassoort is bijna altijd aan 2 kanten brandwerend en kunnen ook in grotere glazen puien en scheidingswanden worden toegepast. De warmtestraling tijdens het opschuimproces blijft relatief laag, mede doordat er zelfs waterdamp ontstaat.

Plaatsing van brandwerend glas

Brandwerend glas moet altijd worden geplaatst zoals het getest is. In testrapporten staat altijd precies omschreven welk kozijn, welke materialen (blokjes, band, etc.) is gebruikt bij de test. Daarnaast moet de hele constructie brandwerend worden uitgevoerd, vooral belangrijk bij renovatie van bestaande kozijnen.

Leveranciers van brandwerende beglazing op NBD-Online
>> Brakel Atmos b.v.   >> Promat B.V.

« Nieuws overzicht

NBD-Online gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie