Gezonde en energiezuinige visie van Duco leeft verder in twee wereldprimeurs

Soms denken we wel eens dat de grens is bereikt: dit is het, verder gaat het niet meer. Wie dacht dat ook ventilatieoplossingen uitontwikkeld waren, komt echter bedrogen uit.

Amper vier jaar na het succesvolle debuut van de DucoBox Silent en DucoBox Focus opent Duco met twee absolute primeurs de deur naar de toekomst van ventilatie. Aandacht voor de gezondheid en het comfort van de bewoner met een knipoog naar het milieu en energie-efficiëntie speelde ook hier weer de sleutelrol. “Voor de ontwikkeling borduurde ons R&D-team verder op de kennis en expertise die we de afgelopen jaren hebben vergaard met de DucoBox Silent of DucoBox Focus”, stelt Hendrik Dejonghe, marketingmanager bij Duco. “Resultaat bij aanvang van 2018? Twee concrete ventilatieoplossingen die volledig matchen met de woning van de toekomst. We hielden de gehele bouwkolom al even in spanning vast, maar nu kan het doek er eindelijk af. We zijn dan ook bijzonder fier de nieuwe paradepaardjes aan het grote publiek te kunnen voorstellen.”


DucoBox Energy: De stilste WTW-unit van Europa

In aanloop naar 2020 wordt energiezuinigheid een steeds belangrijker gegeven en zullen de zeer energiezuinige passiefwoningen steeds vaker in ons straatbeeld verschijnen. In de strijd tegen de aanscherping van de energienormen kan de DucoBox Energy een belangrijk wapen vormen. “Met alle technologie die is vervat in deze ventilatiebox, wordt Duco meteen aanzien als voorloper op de markt van vraaggestuurde balansventilatie met warmteterugwinning”, vervolgt Dejonghe. “Het is dan ook de combinatie van drie specifieke kenmerken die de DucoBox Energy zo uniek maakt, met een nominatie voor de VSK-award 2018 als kerst op de taart.”


Door de unit standaard van een geïntegreerde 2-zoneregeling met vraagsturing op basis van CO2, vocht en tijd te voorzien, wordt een optimaal energetisch rendement bereikt. De dag- én nachtzone worden immers via een ingebouwde klep afzonderlijk aangestuurd, wat de hoogste EPC-winst en een groen A+ energielabel met zich meebrengt. Hiermee bewijst Duco opnieuw zijn groene inspanningen tegen de opwarming van de aarde, en dit zonder de binnenluchtkwaliteit uit het oog te verliezen. De semi-automatische inregeling, gestoeld op de principes van inregeling op constante druk, biedt immers steeds een 100%-garantie op een kwalitatief eindresultaat en vertaalt zich in een besparing voor de installateur van 50% op de inregeltijd. Ook aan het akoestische comfort voor de bewoner is gedacht. Onafhankelijke tests tonen namelijk aan dat het geluidsvermogen aan de toevoerzijde zo laag is dat de DucoBox Energy als de stilste WTW-unit van Europa kan worden beschouwd.


“Als Europees ventilatiespecialist willen we met deze ontwikkeling geen nieuwe weg inslaan, maar totaaloplossingen aanbieden voor de residentiële en utiliteitsbouw, steeds met de mens als centrale uitgangspunt”, laat Duco’s marketingmanager nog weten. 


DucoBox Eco: De slimste ventilatiewarmtepomp van Europa

Waar de DucoBox Energy perfect kan worden ingezet in de passiefbouw, is de DucoBox Eco het uithangbord voor slim ventileren met warmteterugwinning in actieve woningen, die het milieu en de luchtkwaliteit naast energie-efficiëntie centraal plaatsen. “Ventilatiewarmtepompen bestaan in allerlei maten en uitvoeringen. Ze zorgen voor ventilatie, al dan niet op natuurlijke wijze, en gebruiken de afgevoerde ventilatielucht als duurzame warmtebron voor verwarming en warm tapwater. Deze energie wordt veelal geput uit de ventilatieretourlucht, maar kan ook gecombineerd worden met de buitenlucht”, aldus Dejonghe. “Zo ook bij de DucoBox Eco die op natuurlijke wijze ventileert en de verder benodigde energie compenseert met verse buitenlucht. Onderscheidend van andere warmtepompen echter is een gepatenteerde 2-zonesturing. Door vraagsturing in deze unit te integreren, wordt een maximale energiezuinigheid (A+) en minimaal geluidsvermogen nagestreefd.”


Bijkomende troef is de flexibele opbouw. En die flexibiliteit gaat bij de DucoBox Eco zeer ver. Zo is er de keuze voor koppeling aan een cv-ketel of boilervat, maar ook een combinatie van beide of zelfs een all-electric oplossing is mogelijk. Dit alles tegen een minimale investering door de duurzame subsidies die het kostenplaatje voor de bewoner uiterst aantrekkelijk maken.
 

« Nieuws overzicht