Klimaatplafonds - de plafondpanelen maken het verschil

Een klimaatplafond geeft warmte en koude af en wordt tesamen met de ventilatie als een totaalconcept berekend

De warmte, of koude, wordt met water gedistribueerd door leidingen die in plafondpanelen zijn geintegreerd. De panelen worden onderling gekoppeld. Perforaties in de plafondpanelen zorgen ervoor dat de lucht kan circuleren en de convectiewarmte de ruimte bereikt. Daarnaast staan de warme panelen stralingswarmte af. Doordat er een groot oppervlak werkzaam is als verwarmend of koelend element is de luchtverplaatsing gering en nauwelijks merkbaar, waardoor de opwarming of afkoeling van de lucht heel geleidelijk aan is. Dat veroorzaakt ook minder stofverplaatsing en tocht, iets waar mensen met gevoelige luchtwegen bij gebaat zijn. Een ander bijkomend voordeel van het geperforeerde plafondoppervlak is dat het geluidabsorberend werkt.

 
Lage temperatuurverwarming

Omdat klimaatplafonds in eerste instantie alleen voor koelen werden gebruikt, worden ze ook wel koelplafonds genoemd. Maar klimaatplafonds zijn bij uitstek geschikt als lage temperatuurverwarmingssysteem. Bij grotere projecten kan het daarom ook op warmte-koude opslag worden aangesloten, in combinatie met een elektrische warmtepomp (bij een individueel woonhuis is dat ook mogelijk, maar de kosten zullen aanzienlijk zijn).

Bouwkundige randvoorwaarden

Het dient in een vroeg stadium van het project duidelijk te zijn of er een klimaatplafond wordt toegepast, omdat er een aantal bouwkundige randvoorwaarden aan verbonden zijn. Een klimaatplafond is niet in staat om koudeval van de gevel te compenseren en de gevelopbouw moet daardoor extra aandacht krijgen. Ook bestaat de kans dat er op de koude leidingen in de zomer condens ontstaat. Om die reden moet er op de te openen ramen een beveiliging worden opgenomen.

Meer informatie

>> Leveranciers van klimaatplafonds op NBD-Online

>> Lees meer over Lage temperatuurverwarming

>> Lees meer over Warmtepomp met koudeopslag

>> Lees meer over Warmtepompen

>> Terug naar Themapagina Verwarming

Foto Verwol Klimaatplafonds

« Nieuws overzicht

NBD-Online gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie