Infrarood verwarming

Infrarood verwarming verwarmt alle objecten en mensen in de omgeving, vergelijk het met lekker in de zon zitten

De lucht wordt echter geleidelijk opgewarmd door de warme objecten. Hierin verschilt het van radiatoren en vloerverwarming, die beide door een zo groot mogelijk oppervlak juist eerst de lucht verwarmen.

Een ander groot verschil met radiatoren en vloerverwarming is, dat infrarood verwarmingspanelen erg licht van gewicht zijn. Dat betekent dat maar een fractie van de energie de massa van het paneel opwarmt en de rest als straling vrijkomt. Bij een infrarood verwarmingspaneel moet men dan ook rekening houden met oppervlaktetemperaturen tot 95 °C, dat een stuk hoger ligt dan die van radiatoren (60-80 °C).

 
Infrarode vloerverwarming?

Elektrische vloerverwarming werkt niet helemaal zoals infrarood verwarmingspanelen, al was het alleen maar omdat de warmte wordt opgewekt door kabels die in een massa zitten opgesloten. Uiteraard wordt door de vloer een aanzienlijk deel van de warmte door straling afgegeven, nadat het vloerpakket is opgewarmd. Maar de vloer is daarmee het enige object dat de lucht verwarmt, dat als verwarmingsobject uiteraard niet te warm mag worden (met een maximum van 40°C). Het verschil ziet er schematisch gezien als volgt uit:

Infraroodpaneel (hoge oppervlaktetemperatuur) > objecten > lucht

Vloerverwarming (lage oppervlaktetemperatuur) > lucht

Meer informatie

>> Lees meer over Elektrische vloerverwarming

>> Infrarood verwarming leveranciers op NBD Online

>> Terug naar Themapagina Verwarming

« Nieuws overzicht