Estethiek en akoestiek perfect in balans in Lumière Cinema Maastricht

Merford levert bijdrage met akoestische panelen voor optimaal akoestisch binnenklimaat

Vanwege aanhoudende groei is Lumière Cinema in Maastricht in 2016 verhuisd naar de voormalige fabrieksgebouwen van sanitairproducent Sphinx. Het monumentale gebouw werd in 1910 gebouwd en functioneerde als elektriciteitscentrale voor de fabrieken. De oorspronkelijke sfeer in de centrale - nu restaurant en cafégedeelte - is bewaard gebleven door het behoud van oorspronkelijke materialen en ornamenten. Om een comfortabel en prettig akoestisch klimaat in deze ruimte te creëren hebben de ontwerpers Merford gevraagd hen te helpen.


Filmhuis Lumière kent een lange traditie als vertoner van alternatieve films. Het is in 1976 opgericht als 'Stichting Filmhuis Maastricht' en na de verhuizing in 1985 omgedoopt tot Lumière (ontleend aan de gebroeders Lumière, de uitvinders van de cinematograaf). Met de verhuizing naar de nieuwe locatie behoort Lumière met zijn 500 stoelen tot een van de grootste filmhuizen in Nederland.


Akoestisch plan als basis voor ontwerp 

De huidige locatie van Lumière wordt aangeduid als "de Timmerfabriek", bestaande uit een divers cluster gebouwen van de voormalige Sphinx fabrieken. Het gebouw aan het Bassin bestaat uit vier delen: de elektriciteitscentrale, twee ketelhuizen en het Hennebiquegebouw. 
Het bouwproject betrof een combinatie van restauratie, renovatie en nieuwbouw, waarbij rekening werd gehouden met de monumentale elementen. In de centrale hal, waar vroeger de stoom en stroom voor de fabrieken werd opgewekt, is een café/restaurant ingericht. Om hier een comfortabel en prettig akoestisch klimaat te creëren hebben de interieurontwerpers Roos & De Vos Merford Acoustic Materials gevraagd te helpen een akoestisch plan te maken. In het café/restaurant diende de staalconstructie en het leidingwerk zoveel mogelijk in het zicht te blijven.
“Merford berekende hoeveel geluidsabsorberend materiaal nodig was om een prettig akoestisch klimaat te creëren, rekening houdend met de wensen van de opdrachtgever, het beschikbare budget, de indeling en mogelijkheden van het pand," vertelt Eric Visser van Merford. Hiermee zijn de ontwerpers aan het werk gegaan. 


Esthetisch en akoestisch maatwerk

Roos & De Vos ontwierpen twee akoestische wolken en de letters LUMIERE. Merford maakte ze vervolgens van op maat gemaakte en samengevoegde witte polyesterwol platen. De letters zijn op circa 10 meter hoogte  gehangen. De wolken zijn blikvangers in de ruimte, naast een bol van zwarte polyesterwol platen. De wolken en de bol zijn zonder boren aan de staalconstructie gemonteerd.


Tegen het plafond bedachten de ontwerpers een compositie van hangende en met het dak meelopende zwarte panelen. Visser: “Omdat het pand een monumentaal pand betreft, mocht niet in de staalconstructie worden geboord. Ook verlijmen was geen optie. Daarom is er ervoor gekozen alle hangende elementen door middel van verstelbare haken te bevestigen. Voor de hangende panelen en akoestische letters van Lumière is er een MDF-plaat als basis gebruikt, om te voorkomen dat de elementen uitzakken onder hun eigen gewicht. De elementen aan het plafond konden tegen de houten plafondconstructie worden bevestigd."


Voor de wanden bedachten Roos & de Vos panelen gevuld met Akotherm polyesterwol platen en bekleed met wollenstof. Hoog op de wanden werden grote panelen bevestigd. Verder werd voor de inrichting zoveel mogelijk gestoffeerd meubilair uitgezocht. Ook als versiering maakten ze akoestische vormen: borden en mallen hangen tussen servies van Sphinx. En tot slot een jurk van akoestisch materiaal, te ontdekken door de goede kijker. 


Naast de akoestische elementen heeft Merford een vijftiental akoestische deuren mogen leveren voor het project, waaronder vluchtdeuren en toegangsdeuren voor de laad- en losruimtes.
 

Perfecte balans

Het resultaat is een opvallend prettig akoestisch klimaat, creatief verwerkt in het interieurontwerp van de ruimte. Tijdens de opening gaven niet alleen de directeur en bedrijfsleider van Lumière Cinema aan zeer content te zijn met de esthetische akoestische voorzieningen, ook de burgemeester van Maastricht sprak haar complimenten uit over de invulling van het pand : “Hoewel het café/restaurant een behoorlijke afmeting telt met veel harde materialen, is het een hele fijne ruimte geworden. Zowel qua esthetiek als qua akoestiek.”


Meer informatie

Bekijk Lumière Cinema in 360 op de website van Merford.
 

« Nieuws overzicht

NBD-Online gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie