Duco levert ventilatieroosters voor gezonde en akoestische leefomgeving in studentencomplex Amsterdam

Door de centrale ligging van Ravel Residence diende er meer dan gewone aandacht te worden besteed aan geluidscomfort. Zeker omdat er bewust gekozen werd om natuurlijk te ventileren.

Wie in Amsterdam en ver daarbuiten naar de naam vraagt van één van de misschien wel meest besproken studentencomplexen van Nederland, heeft een grote kans dat hij Ravel Residence als antwoord te horen krijgt. Niet abnormaal, gezien de opvallende kunststof gevel en het modulaire concept van het gebouw naar een ontwerp van OeverZaaijer architectuur en stedebouw, die eveneens het gebruik van gezonde technieken centraal stelde.


Uitdagingen

Aan het woord is Marlies Zwols, marketing- en communicatiemanager bij architectenbureau OZ: “Door de honderden studentenappartementen en vrijetijdsvoorzieningen kan Ravel Residence het best worden vergeleken met een klein dorp. Bovendien kunnen de ruimtes gemakkelijk van functie veranderen door het modulaire bouwsysteem, wat toch vrij uniek is.”


“De bouw van het complex op de Zuidas in Amsterdam bracht echter heel wat uitdagingen met zich mee”, vervolgt Marlies Zwols. “De centrale ligging aan zowel het station Amsterdam RAI als station Zuid, de op- en afrit van de A10, én de aanvliegroutes van Schiphol mag dan wel een sterke troef vormen. Het zorgt er tezelfdertijd voor dat we tijdens het ontwerp meer dan gewone aandacht dienden te besteden aan geluidscomfort. Zeker omdat er natuurlijke ventilatie in dit project werd toegepast.”


Mens als leidend uitgangspunt

Bij het kiezen van een ventilatiespecialist zochten de architect en aannemer Jan Snel bewust naar een partij die de mens steevast als leidend uitgangspunt voor het gebouw neemt. Al snel kwam Duco in beeld die graag meewerkte aan het realiseren van een gezonde en (akoestische) comfortabele omgeving, rekening houdend met de invloed van het buitenlawaai, maar evenzeer met de geldende ventilatie-eis.


Geluiddempend én brandwerend

“Na een uitgebreide studie viel de keuze op twee type roosters”, aldus Dejonghe. “Enerzijds werden er maar liefst 300 stuks van GlasMax ‘ZR’, voorzien van duurzaam dempingsmateriaal op basis van geperst vlokkenschuim, geïntegreerd. Dit susrooster combineert overigens heel wat voordelen: plaatsing zowel rechtstreeks op glas - met een minimale glasaftrek van 80 mm - als in (compacte) kalf, en beschikbaar in vier verschillende luchtspleten (10, 15, 20 of 25 mm). In dit project werd GlasMax 15 ‘ZR’  uitgevoerd in een compacte kalfplaatsing.

Daarnaast is ook brandveiligheid in de moderne architectuur een van de basisvereisten. Een brandwerendheid van 90 minuten voor de hoofddraagconstructie en een weerstand tegen branddoorslag en -overslag van 60 minuten voor de scheidingswand vormden belangrijke voorwaarden. Met het tweezijdig brandwerende ventilatierooster van het type FireMax ‘ZR’, dat beschikbaar is in zowel compacte kalfplaatsing (E(W)90) als glasplaatsing (E(W)30) voldeed de eerste uitvoering dus probleemloos aan de gestelde eisen.


Zuiderkerkprijs

“Het project geniet met recht en reden al van dag 1 van uitgebreide media-aandacht en zal ongetwijfeld nog lang hoge ogen doen opgooien, zoals de nominatie voor de Zuiderkerkprijs 2015 dat aantoont”, besluit een tevreden Marlies Zwols.

« Nieuws overzicht