Extreem grote schuifpuien Metaglas dragen bij aan vernieuwing station Eindhoven

Station Eindhoven in een nieuw jasje

Station Eindhoven is klaar voor de toekomst. Met de vernieuwde 13 meter brede reizigerspassage kan het station het dubbele aantal treinreizigers aan. In de passage zijn extra (rol)trappen, reizigersliften en winkels aangebracht waar onder andere Metaglas haar transparante oplossingen heeft geleverd. 

Toenemend aantal treinreizigers

Dagelijks passeren circa 60.000 reizigers Station Eindhoven. Het rijksmonument gebouwd in 1956 kan het verwachtte aantal treinreizigers, van ca. 115.000 treinreizigers, in 2020 niet meer aan.  Het was daarom noodzakelijk om de toegankelijkheid en capaciteit van de stationspassage te verbeteren. Met de herinrichting en verbreding van de stationspassage wordt dit probleem verholpen en kan het toenemende aantal treinreizigers vloeiend doorstromen. In deze nieuwe passage hebben de winkels en horecagelegenheden een sfeervolle transparante uitstraling gekregen. 


Schuifpuien in grote formaten

Metaglas leverde hiervoor Methermo®XL schuifpuien in zeer grote formaten, van maar liefst 3200 mm x 4000 mm, en is geheel drempelloos toegepast. De slanke profilering van de schuifpuien zijn bovendien doorgevoerd in de personenliften en ronde balustrade op de perrons. Hierdoor krijgt het station Eindhoven een rustige en overzichtelijke uitstraling met ultra transparante gevels. 


Ongeacht de vele veranderingen binnen het rijksmonument, is de oorspronkelijke uitstraling van de buitenzijde zoveel mogelijk behouden gebleven, inclusief de vele authentieke details. Het monumentale pand met haar rijke historie blijft mede door de minimale aanpassingen aan de buitenzijde voortbestaan. 


Opening eind dit jaar

De verbouwing is gestart in 2013. Sinds eind 2015 kunnen de reizigers gebruik maken van de nieuwe passage. Eind 2017 zal het station Eindhoven feestelijk worden geopend. 

Opdrachtgever                 : ProRail, NS, Gemeente Eindhoven

Ontwerp                             : Arcadis – Luc Veeger

Bouwbedrijf                      : Heijmans Civiel BV

Metaglas producten       : Methermo®XL schuifpuien, Total Glas liftbeglazing en balustrades

Fotografie                          : EHV fotografie

« Nieuws overzicht

NBD-Online gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie