Prefab EPDM-detailoplossingen bij Pontsteiger

Het Pontsteigergebouw wordt zonder twijfel één van de meest spraakmakende gebouwen in Amsterdam.

Om een gegarandeerde water- en luchtdichte schil te krijgen, zijn geprefabriceerde EPDM manchetten en membranen toegepast bij de gevelelementen en inpandige balkons.


Een toenemende trend bij nieuwbouwprojecten is de toepassingen van kant en klare prefab dak- en gevelelementen. Deze trend wordt ingegeven door de behoefte aan een snelle bouwmethode, die weinig opslagruimte vraagt bij het project zelf en een gegarandeerde hoge eindkwaliteit heeft. De aansluitingen tussen de prefab elementen op de bouwplaats worden hierdoor steeds kritischer. Om water- én luchtdichte aansluitingen te realiseren tussen de verschillende prefab elementen biedt EPDM een diversiteit aan oplossingen. Bij Ponsteiger zijn zowel in de gevelelementen als voor de inpandige balkons prefab EPDM-manchetten, stroken en membranen gemaakt. 
De torens zijn opgetrokken uit dragende prefab betonnen wandelementen. Om de gevel hierop aan te sluiten zijn eveneens prefab gevelelementen toegepast. Deze zijn aan de bovenzijde voorzien van EPDM stroken met uitstekende  flappen aan de zijkanten. Hierdoor kunnen twee aansluitende elementen met elkaar worden verbonden.


Luchtdichte aansluitingen rondom kozijnen

Alle (1.000!) stelkozijnen in de gevelelementen zijn in de fabriek voorzien van geprefabriceerde Hertalan® EPDM manchetten. Deze op maat gemaakt manchetten worden met MS Polymeer op het stelkozijn geplaatst. Door de hoge rek van Hertalan® EPDM – tot 500% - ontstaat er voldoende rek om de manchetten om de stelkozijnen te plaatsen. Door het elastische karakter sluit het manchet zich na het plaatsen strak om het stelkozijn heen en zorgt voor een water- én luchtdichte aansluiting. 


Membranen

De inpandige balkonvloeren zijn voorzien van op maat gemaakte Hertalan® EPDM membranen. Dit biedt veel voordelen ten opzichte van traditionele dakbedekking. Het werkt sneller, veiliger (zonder open vuur) en er is nauwelijks snijafval. De rand- en kimfixatie wordt gerealiseerd met contactlijm. De EPDM stroken worden vervolgens vanuit de elementen over het membraan geslagen en verlijmd en afgeseald. Hierdoor wordt gegarandeerd een water- én luchtdichte verbinding tussen gevel en balkonvloer gerealiseerd. Bovenop het EPDM membraan worden vervolgens tegeldragers en daktegels aangebracht. 


Kwaliteitsborging

Aantoonbare kwaliteit wordt ook in de bouwsector steeds belangrijker. De bewezen kwaliteiten van EPDM zijn inmiddels bij velen bekend, maar de uiteindelijke kwaliteit wordt eveneens bepaald door de uitvoering. CARLISLE® Construction Materials BV biedt met haar prefab EPDM-detailoplossingen van Hertalan® EPDM water- én luchtdichte zekerheden.

« Nieuws overzicht