Forbo presenteert mogelijkheden Furniture linoleum tijdens DDW

‘LINOLEUM, A DIFFERENT DIMENSION’: vlak materiaal komt tot leven

Van vloer, tot tafelblad tot… lamp. Forbo laat in een expositie tijdens Dutch Design Week (DDW) Eindhoven zien wat mogelijk is met het vlakke en flexibele linoleum. Van 21 tot en met 29 oktober 2017 kan iedereen zich in designpodium De Kazerne laten verrassen door nieuwe én historische ontwerpen met Furniture linoleum en Bulletin Board.
 

Het oudste ontwerp dat is opgenomen in de expositie is van de hand van de Finse ontwerper Alvar Aalto, linoleumfan van het eerste uur. Zijn kruk, de Stool E60, was in 1933 al bekleed met linoleum. Exotischer zijn toepassingen waarin het materiaal is gebogen tot 3D-producten, zoals de set bureau-accessoires van Daphna Laurens of het bankje ontworpen door Studio Kolk & Kusters. In drie ruimtes van designpodium De Kazerne in Eindhoven kunnen bezoekers zich laten inspireren door dertig heel verschillende toepassingen van Furniture linoleum én Bulletin Board.


Furniture linoleum en Bulletin board

De expositie is samengesteld en vormgegeven door Marijke Griffioen en Thomas Eurlings. Griffioen, ontwerper bij Forbo: ‘In samenwerking met internationale ontwerpopleidingen vraag ik studenten te experimenteren met Furniture linoleum en Bulletin board. Dat levert mooie oplossingen waarin zichtbaar wordt dat er veel meer mogelijk dan een toepassing in het platte vlak. Door deze grote diversiteit aan verschijningsvormen van Furniture linoleum én Bulletin Board samen te brengen inspireert dit mogelijk tot nieuwe toepassingen.’ Thomas Eurlings, naast zijn werk als zelfstandig ontwerper betrokken bij ontwerp en uitstraling van Forbo: ‘Het is bijzonder om te zien hoe ontwerpers van een 2D-materiaal een 3D-product maken. Alle gekozen ontwerpen zijn én mooi maar vertellen ook een verhaal, dat was het uitgangspunt.’ 


Furniture linoleum zit, door toepassing op kasten, tafels en deuren, ‘dichter op de huid’. ‘We komen er simpelweg vaker mee in contact dan het linoleum dat op de vloer ligt’, zegt Griffioen. Het is gemaakt van dezelfde natuurlijke ingrediënten maar flexibeler doordat in de rug papier is verwerkt in plaats van jute. Toch is de toepassing bijna altijd vlak. Bulletin Board wordt gebruikt als prikwand (op muur of in scheidingswanden), in de zorg, op scholen en in kantoren. 


Vloerbedekkingen in vinyl, textiel en linoleum

Forbo Flooring Systems  - onderdeel van de Zwitserse Forbo Group - is producent van vloerbedekkingen in vinyl, textiel en linoleum. De linoleumproducten worden gemaakt in Assendelft en Kirkcaldy (Schotland). Marmoleum is de merknaam van het linoleum van Forbo. Linoleum bestaat uit natuurlijke ingrediënten: lijnolie, hars, houtmeel, kalksteen en pigmenten, vermengd tot granulaat. Dit materiaal wordt verwarmd en verwerkt tot bekleding op jute of papier. Al het productieafval wordt intern gerecycled. 


Forbo & DDW

Dutch Design Week Eindhoven is al 16 jaar het toonaangevende evenement op het gebied van (product)ontwerp. Studenten tonen hun afstudeerwerk in de Graduation Show van Design Academy Eindhoven en in de stad openen ontwerpers hun deuren 9 dagen lang voor het publiek. Forbo presenteert dit jaar op drie plekken in de stad. Naast ‘LINOLEUM, A DIFFERENT DIMENSION’ in De Kazerne, presenteert Forbo in het Klokgebouw op Strijp-S de magische kant van Marmoleum. Linda Nieuwstad maakte er manshoge bloemen van. In Broeinest, dé materialenbibliotheek en ontmoetingsplek voor (interieur)architecten en ontwerpers in Eindhoven, toont Forbo in ‘Matter Revealed’ samen met ontwerpduo RAW Color het nieuwe en duurzame product Marmoleum Cocoa. In de CO2-neutraal geproduceerde vloerbekleding zijn de gemalen schillen van de cacaoboon, een restproduct uit de Zaanstreek, verwerkt. 
 

« Nieuws overzicht

NBD-Online gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie