Het gaafste "buitentoilet" van Noorwegen

Kunstenaar ontwerpt artistieke gevelbekleding met behulp van Steni

Het toiletgebouw op het schoolplein van basisschool Manglerud in Oslo is door kunstenaar Njål Lunde omgetoverd van een lelijk gebouw met een onprettige uitstraling tot een kleurrijk geheel met motieven geïnspireerd op het nabijgelegen meertje Østensjøvannet. 


Motieven op gevelplaten

Njål Lunde, kunstenaar van het project: 'Ik werk graag digitaal. Met STENI Vision was het mogelijk om mijn motieven af te beelden op gevelplaten. Daarom werk ik graag met dit materiaal', aldus Lunde.​

Nieuw leven

Tijdens de voorbereidingen voor de uitgebreide renovatie van basisschool Manglerud in Oslo werd de kunstenaar uit Haugesund gevraagd om het toiletgebouw op het schoolplein een facelift te geven.'Het toiletgebouw maakte een vervallen indruk en had volgens velen een onprettige uitstraling. De gemeente vroeg mij om het gebouw aan de buitenkant te verfraaien, maar ik mocht zelf de motieven kiezen, als ik me maar hield aan het budget en de richtlijnen voor de materiaalkeuze', vertelt Lunde.


Inspiratie uit de omgeving

De motieven die zijn afgedrukt op de STENI Vision platen in standaardformaat vormen een artistieke weergave van de diverse soorten plankton in het Østensjøvannet. Ik heb ervoor gekozen om één motief steeds over twee platen te verdelen. Op de vier wanden van het toiletgebouw zijn 16 motieven afgebeeld, verdeeld over in totaal 32 platen, legt hij uit.


Onderhoudsvrij

Lunde heeft tijdens het hele proces nauw contact gehad met STENI: 'Ze hielpen me al in een vroeg stadium met proefdrukken die ik ter goedkeuring kon voorleggen aan de welstandscommissie', zegt Lunde.


Verrassende uitstraling

'De welstandscommissie zag de verbeeldingskracht en de speelse, veelzijdige artistieke uitdrukking in het werk van Lunde, en was van mening dat het een verrassende uitstraling zou kunnen opleveren in deze omgeving met veel kinderen. Lunde is een gerenommeerd kunstenaar die in staat is om dit soort grote opdrachten uit te voeren', zegt Gunnveig Nerol, artistiek consulent van het project.

Dit artikel verscheen eerder op de website van Steni Benelux.
 

« Nieuws overzicht

NBD-Online gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie