Tochtweringsproducten van Elton maken tocht en lekkage bij (houten) buitendeuren overbodig

Kromtrekken is een veelvoorkomend probleem bij buitendeuren. Bij met name vlakke houten deuren komt het in meer of mindere mate voor.

De deur gaat niet goed meer dicht, is moeilijk in het slot te krijgen en gaat boven, in het midden of onderaan wijken. Met lekkage en verlies van warmte tot gevolg.


Vormvast

De oorzaak voor dit probleem is te vinden in verschillen in temperatuur en vochtigheidsgraad. De mate waarin dat gebeurt bij massief houten deuren hangt af van houtsoort, houtkwaliteit en de manier van bewerken. 


Een deurblad heeft het vooral zwaar te verduren in de maanden oktober en november. De verwarming wordt weer aangezet waardoor de binnenzijde van de deur droger wordt. ’s Nachts wordt het koud en vochtig en wordt de deur, met zon overdag, aan beide zijden wisselend belast. Dit is zwaar voor het deurblad. Daarbij is gebleken dat deuren die extra zonbelast worden meer last hebben van vervorming. Het probleem bij het oplossen van tocht en lekkage door het kromtrekken, is dat veel afdichtingen al niet meer voldoende functioneren bij een kromming van twee millimeter of meer. 


De oplossing

Voor oude deuren zonder kaderprofiel in de sponning, is het aan te bevelen om te kiezen voor een profiel met een hoog afdichtingsbereik in combinatie met een hoogwaardige, soepele afdichting. De AIB 3N XL van Ellen is zo’n oplossing, vanwege zijn unieke afdichtingsbereik tot wel 13 mm. De soepelheid bij extreme temperaturen en zeer lange levensduur wordt verkregen door het hoogwaardige siliconen materiaal van de afdichting.  Het profiel heeft klasse 3* behaald en is uitermate geschikt om te gebruiken bij luchtdicht renoveren. 


Afdichtingen tegen tocht aanbrengen is een goede milieubewuste keuze, plus dat het zorgt voor meer comfort in huis. De profielen voorzien uw buitendeuren ook van bescherming tegen vocht, geluid, stof, uitlaatgassen en ongedierte. 

* volgens SBCRURnet ‘Luchtdicht bouwen’

« Nieuws overzicht

NBD-Online gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie