Bijzondere zonnepanelen: een bloemlezing van megagroot tot piepklein

Van pandabeer tot zonnebloem(pje) – er is meer tussen hemel en aarde dan het standaard zonnepaneel.

Gewone, in de woning- en utiliteitsbouw toe te passen, zonnepanelen bespreken we op deze website al genoeg. Hieronder een bloemlezing van zonnepanelen van megagroot tot klein, van super-nuttig tot volstrekt zinloos.

Schattig, maar te groot voor thuis

In China, in Datong in de provincie Shanxi heeft China Merchants New Energy/Panda Green Energy een zonnepark gerealiseerd in de vorm van een reuzenpanda met een opbrengst van 50 MW. Dit is nog maar het begin; het is de bedoeling dat dit eerste park nog wordt uitgebreid tot een opbrengst van 100 MW, en dat er nog vele zonneparken zullen volgen. Voor andere landen zouden ook zonneparken in de vorm van koalaberen en neushoorns mogelijk zijn.
De twee tinten worden bereikt door het gebruik van verschillende soorten zonnepanelen. De witte en lichtgrijze delen bestaan uit dunne-film-panelen, de zwarte delen bestaan uit mono-kristallijne silicium zonnepanelen.

Panda Solar Farm

Panda Solar Farm in de Daily Mail, foto EPA

250-acre solar farm shaped like a giant panda

250-acre solar farm shaped like a giant panda, Business Insider

Hi-tech en ook gemaakt in Nederland

Nuna is het paradepaardje onder de Nederlandse inzendingen van de Solar Car Challenge. Jaarlijks strijden inzendingen uit vele landen om de prijs voor de snelste zonneauto. De race wordt op een zonovergoten traject van 3022 km in Australië verreden en zal dit jaar beginnen op 8 oktober.

Nuna van NuonSolarTeam

Foto: Nuna By NuonSolarTeam [CC BY-SA 2.0], via Wikimedia Commons

Solar Car Tokai Challenger

By Hideki Kimura, Kouhei Sagawa (Own work) [GFDL or CC BY 3.0], via Wikimedia Commons

Nog steeds te groot voor de gemiddelde doorzonwoning

…maar wel toe te passen bij een bedrijf of vrijstaande woning: de Smartflower Solar. Een bloem van zonnepanelen, die zich opent bij het opgaan van de zon, de hele dag door de zon volgt en ’s avonds haar bladeren sluit. Zelfreinigend en ventilerend, zodat de collectoren koeler blijven en daardoor beter presteren. Wanneer het te hard waait, sluit de Smartflower zich, om beschadigingen te voorkomen. En als u verhuist, kan de Smartflower gewoon mee.

Smartflower - zonnepanelen in bloemvorm

Foto by Smartflower.com

Smartflower - zonnepanelen in bloemvorm

Foto by Smartflower.com

Praktisch en in Nederland toepasbaar

In Nederland hebben we al een paar zonnefietspaden – fietspaden waarvan het wegdek zonne-energie opwekt. Het eerste, in Krommenie, was een pilotproject met SolaRoad waaraan behalve de provincie Noord-Holland ook TNO, Ooms Civiel, Dynnic (voorheen Imtech) en het Europese PV-Sin meebetaalden. De ervaringen met het pad zijn wisselend – er wordt wel energie opgewekt, maar het pad is ook onderhoudsgevoelig en gevoelig voor slijtage en vervuiling. In 2017 is nog een kleiner project in de gemeente Oldambt in Groningen gerealiseerd, alsmede een zonnefietspad in Ede, Gelderland.

De in Frankrijk aangelegde zonneweg Wattway kostte zo’n vijf miljoen euro en is aangelegd in het Franse dorp Tourouvre-au-Perche. Het is de bedoeling dat de 2880 zonnepanelen in de weg de elektriciteit opwekken voor de straatverlichting van het dorp. De ambitie in Frankrijk is hoog; de toenmalige minister van Ecologie en Economie, Ségolène Royal, wilde zonnewegen installeren op 1000 kilometer snelweg.

Oplaadstations voor elektrische auto’s op zonne-energie – extreem logisch wanneer je er over nadenkt. Bij het hoofdkantoor van BMW in München staat er al langer eentje, maar ook in Nederland komt het voor. In Zwolle heeft een groep bewoners subsidie gekregen om een laadpaal voor elektrische auto’s te plaatsen, die gevoed wordt met de op het wooncomplex opgewekte zonne-energie. Wel niet zo flitsend als de overkapping in München, maar net zo effectief.

Ook langs de snelweg, bijvoorbeeld bij de A12 bij Zoetermeer, zijn laadstations met zonnepanelen te zien.

Flickr - USCapitol - Columbus Doors

Zonnefietspad Krommenie, foto SolaRoad

Flickr - USCapitol - Columbus Doors

Zonneweg Wattway in Tourouvre-au-Perche, foto Wattway

Solar_car_charger_near_BMW_headquarters_

By Jiří Sedláček (Own work) [CC BY-SA 4.0], via Wikimedia Commons (Solar car charger near BMW headquarters in Munich, Bayern.)

Fastned laadstation voor elektrische voertuigen langs de A12 bij Zoetermeer, foto Margo van Voskuilen

Fastned laadstation voor elektrische voertuigen langs de A12 bij Zoetermeer, foto Margo van Voskuilen

Haalbaar voor iedereen

Helaas heeft deze installatie weinig praktisch nut, of het moet het trainen van de lachspieren zijn: een plantje dat met zijn blaadjes wiegt wanneer er zon op de zonnecel valt…

Iets nuttiger zijn toepassingen van zonnecellen om de mobiele telefoon mee op te laden. Verwerkt in kleine vouwbare of oprolbare zonnepanelen, of in rugzakken en kleding.

Flickr - USCapitol - Columbus Doors

Zonnebloem Flip-flop

Solar Paper oplader voor telefoon

Solar Paper oplader voor telefoon - Yolk

Rugzak met zonnepaneel

Rugzak met zonnepaneel - Aliexpress

« Nieuws overzicht