Stevige verankering van stoelen in stadions met betonankers van HECO

Voetbalstadions en sportarena's zijn locaties waar zich fascinerende wedstrijden afspelen, maar waar ook emoties en agressie hoog kunnen oplopen.

Bij het ontwerp en de inrichting van tribunes moeten behalve zitcomfort dus ook robuustheid en veiligheid centraal staan. De montage van zittingen, klap- of kuipstoelen op tribunes moet voldoen aan strenge richtlijnen omdat de fans en de weersomstandigheden een zware belasting kunnen vormen. Chroefankers zijn bij uitstek geschikt voor de montage omdat ze op een eenvoudige en tijdbesparende manier toch een veilige oplossing bieden.


Het conform ETA 05/0011 goedgekeurde schroefanker voor gescheurd beton, de MULTI-MONTI van HECO, biedt veel voordelen bij de bevestiging van stoelen in stadions. Ze kunnen eenvoudig gemonteerd worden en besparen dus kostbare arbeidstijd. De betonschroeven met het speciale, gepatenteerde schroefdraad kunnen namelijk zonder pluggen in het beton geschroefd worden. In een paar eenvoudige stappen zorgt de schroef voor een sterke verbinding, waarbij montagefouten zo goed als uitgesloten zijn. Dat levert een maximale belastbaarheid op en dus ook maximale veiligheid.


Correcte berekening 

De veiligheid van de bevestiging staat of valt met een zorgvuldige berekening van de belasting van de zitplaats en de keuze van het juiste betonanker. Als de afmetingen en de op de stoelen inwerkende belasting bekend zijn, kan de keuze voor het juiste MULTI-MONTI schroefanker met behulp van de HECO-software HCS berekend worden. De software levert niet alleen de berekeningen, maar ook de montagetekeningen en de handleiding voor de montage van de schroefankers. Het juiste schroefanker kan ook worden afgeleid uit de informatie over de belastingsklassen van de stoelen of de dikte van de bevestigingsplaat, die te vinden is in de technische documentatie van de stoelen. Het is in ieder geval belangrijk om gebruik te maken van een roestvast stalen A4 uitvoering van de MULTI-MONTI, om corrosie te voorkomen.
 

Vier stappen voor veilige verankering van de zitplaatsen:
  1. Voorboren: na de keuze voor het juiste MULTI-MONTI schroefanker wordt met een boor een passend gat in het beton geboord. Een algemene regel hierbij is dat de boordiameter van het gat een standaardformaat kleiner is dan de draaddiameter van het schroefanker.
  2. Boorgat reinigen: om een goede montage van het schroefanker te garanderen is het noodzakelijk om het boorgat schoon te maken. Dat kan eenvoudig door het gat uit te blazen of de boor meerdere keren in en uit het gat te bewegen.
  3. chroefanker indraaien: nadat de montageplaat op het beton geplaatst is, volgt het indraaien van de MULTI-MONTI in doorsteekmontage. Het schroefanker wordt op het boorgat gezet en met een steeksleutel, ratel of schroefmachine ingedraaid. De schroefdraad zorgt voor een vormvaste en drukvrije verbinding.
  4. Geen nabewerking of wachttijden: na het aandraaien van de schroef is de verbinding gereed. Dankzij de vormvaste en drukvrije verbinding zijn er slechts kleine rand- en asafstanden. In tegenstelling tot mechanische of chemische ankers is er geen speciaal boorgat of speciaal gereedschap noodzakelijk en men hoeft evenmin te wachten op het uitharden van materiaal.
Bewezen veiligheid

Het belangrijkste voordeel van de MULTI-MONTI-schroefankers is de veiligheid. In tegenstelling tot andere soorten ankers wordt de verankering simpelweg door het aandraaien van de schroef gerealiseerd. De schroefraad vreet zich een weg door het beton zonder dat er speling ontstaat. Dat vereenvoudigt niet alleen de montage, maar zorgt ook voor een grote veiligheid van de verbinding. Verborgen gebreken, bijvoorbeeld door het niet naleven van de uithardingstijden, een onjuiste reiniging van het boorgat of afwijkende draaimomenten zijn bij de bouwtechnisch goedgekeurde  MULTI-MONTI schroefankers uitgesloten. Door het overbodig worden van een draaimomentcontrole kan het schroefanker ook machinaal of met een ratel ingedraaid worden, waardoor de montagetijd flink verminderd wordt.
 

« Nieuws overzicht