Alara-Lukagro, dat onder andere geluidwerende omkastingen voor klimaatinstallaties levert, heeft de ventilatieroosters in zijn catalogus doorontwikkeld.

Bij de nieuwe roosters kan de luchtspleet worden aangepast. Hierdoor wordt volgens de fabrikant een lager drukverlies gerealiseerd, bij hogere geluiddemping met kleinere roosters.


Volgens Alara-Lukagro zorgt de doorontwikkeling voor een hoger rendement van installaties die binnen of in een omkasting zijn opgesteld en luchttoevoer nodig hebben. Daarnaast bieden de nieuwe roosters meer zekerheid met betrekking tot geluidseisen, en kan in bepaalde situaties worden voldaan met een kleiner rooster, wat voor kostenbesparing zorgt.


Uitgebreide testen

Alara-Lukagro levert al geruime tijd vier typen standaard-geluiddempende ventilatieroosters. Deze zijn onafhankelijk getest en gecertificeerd bij adviesbureau Peutz, conform geldende ISO-normen. Op basis van deze roosters zijn uitgebreide tests uitgevoerd met talloze configuraties, en van hieruit is een rooster-selectietool ontwikkeld. Deze tool past de luchtspleet van de standaardroostertypen aan, zodat de meest ideale combinatie van minimaal drukverlies en maximale geluiddemping ontstaat. Op deze manier wordt ieder rooster voor elke individuele situatie geconfigureerd tot het meest optimale rooster.


Lager drukverlies, hogere geluiddemping

Uit de genoemde tests blijkt dat bij roosters met een aangepaste luchtspleet de tussenschakeldemping betere resultaten geeft, zowel hoogfrequent als laagfrequent. Ook blijkt dat de globale geluiddemping (Rw-waarde) van de roosters met een aanpasbare luchtspleet zo’n 4 tot 5 dB verbetert ten opzichte van de situatie bij standaardroosters. Qua drukverlies zijn besparingen tot wel 70 procent te realiseren, aldus de leverancier.

 

Dit artikel verscheen eerder op Koudeenluchtbehandeling.nl