Zonnedakpannen in Nederland al lang leverbaar

Zep is sneller dan Tesla in zonnedakpanrace

Al lang voordat Elon Musk zijn plannen voor zonnedakpannen presenteerde, werd er in Urk gewerkt aan eenzelfde soort idee: vrijwel onzichtbare zonnepanelen voor het hele dak, in de vorm van keramische dakpannen. In Urk heeft de firma Zep B.V. de ideeën van Elon Musk inmiddels ingehaald, de Zep zonnedakpan is leverbaar in Nederland, Duitsland, Engeland en Scandinavië.

Monumentaal

Waar de eerste zonnedakpannen nog standaard zwart waren, waarbij de zonnecellen sowieso niet opvallen, zijn nu ook natuurrode pannen leverbaar met zonnecellen in bijpassende kleur. Een uitkomst voor monumentale panden met natuurrode pannendaken, omdat ook daarop nu zonne-energie gewonnen kan worden. Er zijn al meerdere projecten voorzien van zwarte Zep zonnedakpannen, waaronder enkele monumentale panden zoals de Priesnitzhoeve in Laag Soeren en een woonhuis in Zuidbroek.

Standaard dakpan, standaard aansluiting

Het panmodel waarop de zonnedakpannen gebaseerd zijn, is gelijk aan de Flachdachpan F-10-U van Nelskamp, een in Nederland en Duitsland veelvuldig toegepaste dakpan met een latafstand van 404 - 428 mm. Dit type pan is op veel daken toepasbaar. In gevallen waar de buurwoningen van andere dakpannen zijn voorzien, kan met behulp van een verholen goot een nette overgang gemaakt worden tussen de verschillende pansoorten.

Elke zonnepan is voorzien van een mc4-aansluitstekker, waarmee de pan nauwkeurig op het systeem kan worden aangesloten. De zonnedakpannen worden per 30 stuks aangesloten op een Power Optimizer. Deze Power-Optimizers regelen de groepen zonnepannen, geven informatie door over de opbrengst per groep en schakelen de groep uit bij te hoge temperaturen of eventuele defecten aan zonnepan of bekabeling. Het gebruik van Power Optimizers optimaliseert de opbrengst van het zonnepannendak. Wanneer op een deel van het dak schaduw valt door bijvoorbeeld een schoorsteen of boom, gaat dat bij in serie geschakelde zonnepanelen ten koste van de opbrengst van het hele dak. Bij gebruik van Power-Optimizers en groepen zonnedakpannen wordt alleen de opbrengst van de beschaduwde groep tijdelijk negatief beïnvloed, de rest van het dak presteert wel optimaal.

De overeenkomst met een pak Lassie-rijst

Zep zonnedakpannen zijn toepasbaar op ieder dak met een hellingshoek van 20 tot 80 graden, waarbij een oriëntatie tussen zuid-oost en zuid-west gewenst is. Voor dakhellingen op het noord-westen tot noord-oosten is het aanbrengen van zonnepannen niet zinvol. Het aanbrengen van de zonnedakpannen geschiedt op dezelfde manier als van gewone dakpannen, alleen moet door een installateur de verbinding tussen de dakpannen en de rest van de installatie gemaakt worden. Dit werkt echter met goed klikkende mc4 connectoren, zodat onjuiste aansluitingen vrijwel onmogelijk zijn.

Het verschil met de pannen van Tesla

De SolarCity of Tesla dakleien of -shingles zijn van gehard glas waarin de zonnecellen geïntegreerd zijn en zijn vooralsnog alleen leverbaar in een gladde of gestructureerde uitvoering. Ze kunnen sinds mei 2017 besteld worden op de website van Tesla, en een aanbetaling van 930 € is daarbij verplicht. De varianten "Toscaans" en "natuurlei" zijn naar verwachting pas leverbaar in 2018. Het eerste project ermee zou in juni 2017 in Californië gerealiseerd moeten zijn en naar verwachting kan pas medio 2018 in de hele USA geleverd worden. Naar verwachting zullen de Tesla dakleien relatief duur zijn, ongeveer net zo als Tesla auto's ten opzichte van andere auto's. De SolarCity dakleien moeten worden gecombineerd met een Tesla Powerwall, de batterij waarin de opgewekte elektriciteit wordt opgeslagen.

De door Tesla aangeboden dakpanvormen zijn in Nederland niet de meest gebruikelijke dakbedekking, in tegenstelling tot de Zep zonnedakpannen. De zonnedakoplossing van Zep is bovendien maar zo'n 10 % duurder dan een dakbedekking met gewone dakpannen, aldus het bedrijf. Zo sluiten zowel panmodel als prijs beter aan bij het Nederlandse publiek.

« Nieuws overzicht

NBD-Online gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie