Wie warm is wil airco, wie koud is een warmtepomp

Een airco of warmtepomp plaatsen, mag dat zo maar?

Als zelfs de muggen last van de warmte hebben en de mussen al lang onder een heg liggen met een waterijsje overdwars in de snavel, dan neemt het verlangen naar een koel briesje navenant toe. Op kantoor hangt op een dag als vandaag ook de tong al snel op het toetsenbord, maar helaas hebben we hier geen airco die ons van koele lucht kan voorzien.

Met de pet rond

Wat als we nu door crowdfunding voldoende geld bij elkaar zouden krijgen om een airconditioningsysteem aan te schaffen, mogen we dat apparaat dan gewoon laten plaatsen? Het antwoord daarop luidt voor de meer serieuze airconditioningsystemen helaas “nee”.

Zodra er sprake is van een airco of warmtepomp met een buitenunit (en één of meerdere binnenunits) oftewel een vast opgesteld of ingebouwd airconditioningsysteem, is dit volgens de wet een uitbreiding van het bouwvolume. Op grond daarvan zou een omgevingsvergunning vereist zijn. De vraag is natuurlijk wel, in hoeverre het bouwvolume wordt uitgebreid, maar binnen welke grenzen een gemeente dat zonder omgevingsvergunning wil toestaan, is aan die gemeente en moet dus altijd aan de gemeente worden voorgelegd. (Besluit Omgevingsrecht, Bijlage II, artikel 3, punt 8)

Bestemmingsplan

De buitenunit van een airconditioning systeem of warmtepompsysteem moet ook passen binnen het vigerende bestemmingsplan. Wanneer dat niet het geval is, moet een vergunning worden aangevraagd om te mogen afwijken van het bestemmingsplan.

Minder serieuze airco

Voor een airco zonder buitenunit zoals die tegenwoordig bij elke bouwmarkt of witgoedleverancier aangeschaft kan worden, hoeft geen omgevingsvergunning aangevraagd te worden. Een dergelijk systeem werkt met een afvoerslang die door het open raam wordt geleid of een losse condensor die buiten het raam wordt gelegd. Dit is geen vaste oplossing, en daarom ook geen wijziging van het bouwvolume.

Of zo’n verplaatsbare airconditioning voldoende soelaas biedt, is afhankelijk van de capaciteit van het apparaat en de te koelen ruimte. In een kantoortuin als de onze, met een oppervlak van circa 420 m2 en een volume van zo’n 1200 m3, is één zo’n vrijstaande airco al snel niet meer voldoende. Maar de kamer van de directeur zou er prima mee gekoeld kunnen worden… en voor thuis is een dergelijk apparaat natuurlijk ook prima.

Andere alternatieven

Op kantoor houden we het voorlopig bij (usb)ventilatoren, open ramen, neergelaten zonwering, luchtige kleding en veel water. Hoewel een klein kinderbadje momenteel niet uitgesloten wordt, als optie.

En 's winters doen warme wollen truien en hier en daar een dekentje wonderen.

We hebben er beeld bij

Foto met dank aan LG Electronics Benelux, die airconditioningsystemen voor zowel commerciële projecten als voor woningbouw leveren.

« Nieuws overzicht

NBD-Online gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie