Wanneer voldoet een entree aan alle inbraakwerendheidseisen?

Wat maakt een entree inbraakwerend?

Het is een schrikbeeld van elke gebouweigenaar of ondernemer. Het verliezen van waardevolle spullen als gevolg van een inbraak. Bij veel gebouwen valt nog winst te boeken door te investeren in een gevel met hoge inbraakwerendheid. Dat besef is er ook bij veel gebouweigenaren, zo merken wij uit de toenemende vraag naar inbraakwerende deuren. Maar wat maakt een entree nou inbraakwerend? En waar moet u op letten om te weten of een entree aan de eisen voldoet?


In de Europese norm EN 1627 staan de eisen en classificaties van inbraakwerendheid van deuren beschreven. Zowel in deze overkoepelende norm als in de Nederlandse NEN 5096 zijn prestatieniveaus voor inbraakwerendheid van gevelelementen geformuleerd in de vorm van weerstandsklasse. Hoe hoger de weerstandklasse, des te bestendiger de entree. Het Bouwbesluit stelt dat gevelelementen minimaal inbraakwerend moeten zijn volgens weerstandklasse 2 (ook wel RC2 of WK2) van NEN 5096. Om een gebouw nog beter te beschermen zijn er ook draai- en schuifdeuren met weerstandsklasse 3 (RC3 of WK3) op de markt.


Wat maakt een draaideur of schuifdeur inbraakveilig?

Voor elk type draai- of schuifdeur zijn andere factoren van toepassing die de weerstandsklasse van de entree bepalen. Bij een inbraakwerende draaideur moet bijvoorbeeld sprake zijn van meerpuntsvergrendeling. Dit zorgt ervoor dat de deur bij elke draaicyclus automatisch op slot kan worden gezet. Voor nachtafsluiting van een draaideur kan gebruik worden gemaakt van speciale roldeuren met meerdere vergrendelpunten. De maximale druk die een vergrendelpunt aankan, is een van de factoren die de weerstandsklasse bepalen. Andere onderdelen die van invloed zijn op de inbraakwerendheid zijn onder meer het glastype, het gebruik van versterkte profielen, en een speciale kapafdekking bij draaideuren. 


Voorkom zwakke plekken 

Bij een beproeving worden alle onderdelen in een deur getest. Cruciale onderdelen in een tourniquet zijn daarbij de vergrendelingen, de glassoort en de manier waarop het glas bevestigd is. Daarnaast speelt het openingsmechanisme een belangrijke rol. Als je het deurenstel kan draaien of opvouwen, creĆ«ert dat bijvoorbeeld een extra openingsmogelijkheid voor een inbreker. Pas als al de verschillende onderdelen gezamenlijk voldoen aan de gestelde voorwaarden kun je spreken van een inbraakwerende entree in een bepaalde weerstandsklasse. Een entree is wat dat betreft zo sterk als zijn zwakste schakel. Hij kan heel goed vergrendeld zijn, maar dat heeft weinig nut als het glas te kwetsbaar is. Het is dus van belang dat de volledige constructie inbraakwerend is.


Normen en richtlijnen voor veilige draaideuren

Dat een draaideur beschermd is tegen inbrekers is een belangrijke eigenschap, maar een entree dient ook veilig en toegankelijk te zijn voor alle gebruikers. Hoe zorg je ervoor dat al deze eigenschappen worden gewaarborgd?

Lees in deze white paper de belangrijkste normen en richtlijnen op het gebied van veiligheid, toegankelijkheid, inbraakwerendheid en windbestendigheid van draaideuren.
« Nieuws overzicht

NBD-Online gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie