Slank en goed isoleren leidt tot fikse besparing op bouwkosten

Kingspan Insulation lanceert nieuwe spouwisolatieplaat met unieke lage lambdawaarde van 0,018 W/m⋅K

Kingspan Insulation, marktleider op het gebied van innovatieve isolatie, introduceert de nieuwe standaard voor spouwdetails met de lancering van zijn nieuwe Kingspan Kooltherm® K108 Spouwplaat. Dankzij een unieke lambdawaarde van 0,018 W/m⋅K in combinatie met een zeer geringe dikte maakt de Kooltherm® K108 Spouwplaat slanker bouwen met behoud van hoge thermische prestaties mogelijk. Gebruik van de nieuwe, slanke spouwplaat levert volgens recent onafhankelijk onderzoek een fikse besparing op de bouwkosten op. Ook biedt het andere voordelen, zoals meer verkoopbare of verhuurbare vierkante meters, meer ontwerpvrijheid en daglicht, en een eenvoudige verwerking. Met de nieuwe spouwplaat, verkrijgbaar in verschillende isolatiewaarden, voldoet de bouwkolom aan de basiseisen voor isolatie en is men tevens voorbereid op aankomende, ambitieuzere niveaus, zoals Bijna Energie Neutrale Gebouwen (BENG) en Nul-op-de-Meter (NOM).


Besparing tot 2.900 euro per woning

Door de uitstekende isolerende eigenschappen van de Kooltherm® K108 Spouwplaat dankzij de lage lambdawaarde is het mogelijk goed geïsoleerde spouwmuren te creëren, die veel slanker zijn dan spouwmuren waarin minerale wol verwerkt is. De slankere ontwerpspouwbreedte levert niet alleen voordeliger totale bouwkosten op, maar ook meer verhuurbare of verkoopbare ruimte. Uit onderzoek van onafhankelijk onderzoeksbureau Develop, Inc. in opdracht van Kingspan Insulation blijkt dat de kostenbesparing door gebruik van Kooltherm® K108 Spouwplaat kan oplopen tot 2.900 euro per hoekwoning ten opzichte van het gebruik van minerale wol.


Dé nieuwe standaard voor spouwdetails

Met de nieuwe Kooltherm® K108 Spouwplaat kan de ontwerpspouwbreedte met Rc 4,5 m2·K/W worden teruggebracht van 170 mm dikte bij gebruik van minerale wol (lambdawaarde: 0,032 W/m⋅K) naar 115 mm dikte bij gebruik van de K108 Spouwplaat (lambdawaarde: 0,018 W/m⋅K). Dit scheelt 55 mm in de ontwerpspouwbreedte en levert niet alleen voordelige totale bouwkosten op, maar ook meer verhuurbare of verkoopbare ruimte. Hiermee wil Kingspan dé nieuwe standaard neerzetten voor spouwdetails.

Lichtgewicht en dampopen

De K108 Spouwplaat is een resol hardschuim isolatieplaat en is geschikt voor zowel renovatie als nieuwbouw. Dankzij het lichte gewicht is de plaat eenvoudig en snel te verwerken. De spouwplaat is bovendien dampopen en zorgt voor een goede vochtregulatie. Zo worden de risico’s op het insluiten van vocht gedurende de levensduur van de constructie beperkt. Ook bestaat er geen kans op het uitzakken van de isolatieplaten in de spouw, waardoor gevels een blijvend thermisch rendement behouden. De plaat is vezelvrij en niet schadelijk voor de gezondheid.


Arjan van Gils, Business Development Director bij Kingspan Insulation: “Innovatie en vernieuwing zijn van groot belang om de bouwkolom continu van de beste oplossingen te kunnen voorzien. Onze Kooltherm®-100-range, bestaande uit producten met een lage lambdawaarde van 0,018 W/m⋅K voor isolatietoepassingen in spouwmuren, vliesgevels en binnenisolatie, biedt de dunst gangbare hardschuim isolatieoplossingen met de hoogste thermische prestaties. Met de nieuwe Kooltherm® K108 Spouwplaat willen we de bouwkolom inzicht bieden in het belang van slank isoleren. Naast besparing op bouwkosten biedt het slanke karakter nog meer voordelen: meer daglichttoetreding ten opzichte van traditionele isolatiemethodes, en meer ontwerpvrijheid voor architecten. Ideaal dus voor de complete bouwsector én voor de eindgebruiker.”


Meer weten over Kingspan Insulation en de Kooltherm®-100-range? Ontdek de voordelen van slanker bouwen of vraag het rapport ‘Kosteneffectiviteit spouwisolatie’ aan.


Over Kingspan Insulation

Kingspan Insulation – onderdeel van de Kingspan Group – is marktleider op het gebied van isolatie. Het bedrijf voorziet klanten in de bouwsector van (advies over) hoogwaardige hardschuim isolatie. Met een focus op innovatie, duurzaamheid, veiligheid en meer ruimte voor design en inspiratie draagt het bedrijf bij aan het bouwen van de huizen en kantoorgebouwen van de toekomst.


Kingspan Insulation biedt een zeer breed assortiment van hoogwaardig, innovatief isolatiemateriaal – waaronder OPTIM-R®-, Kooltherm®-, Therma™-, iSoEasy®-, W’all-in-One®-, Selthaan®- en Tarec™-producten – gekenmerkt door een hoge isolatiewaarde en minimale isolatiedikte. Ook biedt het bedrijf uitgebreid advies aan klanten én partners. Van logistieke en technische ondersteuning tot en met onderzoek, klantbezoek en het meedenken over de juiste calculaties en toepassingen: Kingspan Insulation staat klaar, altijd en voor iedereen.

« Nieuws overzicht

NBD-Online gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie