Duurzaam en energiezuinig renoveren en transformeren vereist samenwerking

Verduurzaming bestaande bouw grote uitdaging voor de bouw

In de bestaande bouw kan er nog een flinke verduurzamingsslag worden gemaakt. Vanuit de overheid worden de eisen met betrekking tot de energieprestatiecoëfficiënt, ook van bestaande gebouwen, steeds verder aangescherpt, daarom is er steeds meer aandacht voor het energiezuinig renoveren en transformeren van de huidige gebouwen. De overheid stelt dat vanaf 2050 alle bestaande gebouwen in Nederland energieneutraal dienen te zijn.


Woningen zijn het grootste deel van de bestaande omgeving. Van de 7,9 miljoen woningen (particulier en huur) heeft begin 2016: 11% label A, 14% label B en 75% een label lager dan B. Van de 2,4 miljoen corporatiewoningen had in 2014 24% een A of B label, 32,7% label C en 43,4% een label lager dan C. Van de tienduizend Nederlandse schoolgebouwen is 80% sterk verouderd. De gemiddelde school is 38 jaar oud, heeft energielabel E en een slecht binnenklimaat. (Bon: Bouwend Nederland).


Om de gestelde doelen te kunnen behalen is het zaak te streven naar verdere optimalisatie van ketensamenwerking en het creëren van samenwerkingsverbanden met andere bedrijven, zodat we met elkaar kansen gaan benutten om met nieuwe concepten de huidige vastgoed markt op een duurzame en energetisch verantwoorde wijze te renoveren.


Transformatie als oplossing voor woningnood

Transformatie van langdurig leegstaande panden (veelal kantoren) naar studenten en één ouder woonruimten en zorgwoningen voor ouderen is sterk in opkomst. Het niet slopen maar transformeren van bestaand vastgoed is de meest duurzame en milieuvriendelijke manier van huisvesten. Jaarlijks worden er te weinig woningen bijgebouwd om in de woningbehoefte te kunnen voorzien, Het tekort aan woningen in Nederland groeit met ca. 30.000 per jaar, hierdoor is de woningnood in Nederland hoog. Kantoorlocaties transformeren tot woningen kan een oplossing zijn. Niet voor niets is een jaar geleden het Convenant aanpak leegstand kantoren getekend. Het Rijk heeft de belemmeringen in de wetgeving zoveel mogelijk weggenomen. Provincies, gemeenten en marktpartijen zijn nu aan zet. Bij deze transformatie projecten zullen gelijk ook maatregelen moeten worden genomen om aan de strengere eisen op het gebied van energiebesparing te kunnen voldoen.

Het verduurzamen van dit bestaande vastgoed biedt een enorme kans voor de bouwbranche. Een goed ontwerp, voorbereiding en samenwerking zijn van essentieel belang voor het gewenste eindresultaat.


Wij zijn er klaar voor

Voor de realisatie van een succesvolle renovatie of transformatie project zijn inschakeling van de nodige expertise en een efficiënte samenwerking tussen opdrachtgever, aannemer en leverancier van groot belang. Als gespecialiseerd toeleverancier met veel ervaring op het gebied van duurzaam bouwen kan Plaka Nederland hier toegevoegde waarden bieden. Door deze jarenlange ervaring is er veel knowhow en deskundigheid in huis en heeft dit bij veel projecten geleid tot effectieve oplossingen. Een grote toegevoegde waarde ligt in onze gespecialiseerde kennis op het gebied van afdichtingstechniek, luchtdicht bouwen, akoestische en thermische ontkoppeling, isolatie, waterkering en dilatatievoegconstructies.


Tips voor een geslaagde renovatie/transformatie

Door toepassing van een isolatiefolie met de hoogste isolatiewaarden bij een geringere dikte kunt u de energiedoelstellingen behalen met een slank isolatie pakket en ondervindt u geen problemen bij de detaillering.


Meer informatie PIF isolatie

Indien u overweegt om HR++ dubbel glas toe te passen, loop dan direct ook de staat van uw kozijnen en sluitwerk na. Het rendement van HR++ glas zou zomaar kunnen tegenvallen als bijvoorbeeld de kozijnen niet goed zijn afgedicht.


Meer informatie afdichtingsmaterialen

Om comfortabele en plezierige woningen te kunnen creëren in voormalige kantoorpanden, is het zeer belangrijk om ongewenste geluidsoverlast te voorkomen. De akoestisch adviseurs van Plaka hebben de kennis en ervaring om u te adviseren in een correcte akoestische ontkoppeling.


Bijvoorbeeld door het gebruik van zwevende vloeren

In veel Industriële gebouwen en kantoorpanden lopen stalen elementen dwars door de constructie. De koudebruggen die hierdoor ontstaan, kunnen vaak in het gebouw niet veel kwaad, omdat er in de betreffende binnenruimte minder gestookt wordt. Maar als de koudebruggen na een transformatie, binnen een woonruimte vallen ontstaan er problemen in de vorm van warmte verlies en schimmelvorming.

« Nieuws overzicht

NBD-Online gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie