Drie bijzondere daklichten, dakramen en lichtstraten

Al zolang de mens bouwt, is hij op zoek naar manieren om licht in zijn bouwwerken toe te laten. Bij voorkeur zonder dat hij daarbij natte voeten krijgt.

In onze moderne gebouwen worden de eisen die aan daglicht toelatende voorzieningen in gebruiksruimten gesteld worden, steeds strenger. Niet alleen op gebied van thermische isolatie, maar ook op gebied van inbraakwerendheid en geluidsisolatie, bijvoorbeeld. Hieronder een kleine selectie van daglichtopeningen in daken, die mogelijk niet aan al die moderne eisen voldoen, maar wel glansrijk de tand des tijds hebben doorstaan.

De Oculus in het Pantheon in Rome

Het ronde gat in de koepel van het Pantheon in Rome is gewoon open. En wanneer het eens regent, wordt de vloer eronder ook gewoon nat. Maar dit gebouw, een van de grootste gemetselde gebouwen ter wereld, houdt al sinds 128 na Christus stand in zijn huidige vorm, met natuurlijk wel regelmatige en ingrijpende restauraties.

Internal Pantheon Light

Foto: Richjheath (Own work) [Public domain], via Wikimedia Commons

Passage in Milaan

Eén van ‘s werelds oudste winkelcentra, de Galleria Vittorio Emanuele II in Milaan, werd geopend in 1877. De Galleria heeft kleurrijke glazen plafonds en een heldere glazen koepel die de twee vleugels verbindt. Hier zijn ook de oudste restaurants van Milaan gevestigd en twee beroemde bezienswaardigheden worden er met elkaar verbonden, namelijk de Duomo en het Teatro Alla Scala.
De Galleria is voor zowel shoppers als architectuurliefhebbers een geliefde bestemming, vanwege de glazen koepel boven de centrale achthoekige ruimte, het gebogen glas en het gietijzeren dak dat de gehele straat overspant.

Galleria vittorio emanuele (14133651758)

Foto: paul bica from Toronto, Canada (Flickr) [CC BY 2.0 ], via Wikimedia Commons

Oostelijk zwembad in Rotterdam

Bij de restauratie in 2013 van het Oostelijk Zwembad in Rotterdam, een rijksmonument uit 1932, is men er in geslaagd de poreus geworden glastegels in de plafonds te behouden door ze te overdekken met een grote gebogen lichtstraat van 11,35 m breed bij 27,5 m lang en drie zadelkappen van 4,5 m breed bij 15,5 m, waardoor de waterdichting opnieuw gegarandeerd is. De vier lichtstraten zijn op maat vervaardigd en geplaatst door Jet Bik.

Foto’s: Luuk Kramer

« Nieuws overzicht