De lusten en lasten van het dakraam

Afhankelijk van je positie ten opzichte van het dakraam, biedt het uitzicht op de hemel of de omgeving, of wanneer je geluk hebt, allebei.

Wanneer ik mij ’s ochtends vanuit mijn comfortabele sponde naar de badkamer sleep, heb ik daar altijd een heldere indicatie van de weersomstandigheden: komt er helder licht door het dakraam naar binnen, dan is het droog; hoor ik gespetter, dan regent het; fluit het ventilatiestrookje, dan noem ik het al gauw westerstorm. En zie ik helemaal niets behalve wit, dan heeft het gesneeuwd.

Alles is perceptie

Mijn kleine vierpans-venster op het hemelgewelf is mij onder alle weersomstandigheden dierbaar. Ook wanneer de regen er kletterend tegenaan slaat, want dat vind ik een gezellig geluid. Hoe verschillend dat kan zijn, wees een klein onderzoek onder vrienden en collega’s ooit uit. De collega die onder twee schuine dakramen sliep, vond het geluid van regen juist te luid en vreselijk deprimerend.

En de vriendin in Canada vindt sneeuw op haar dakramen helemaal niet zo grappig, terwijl ik er altijd heel blij van word. Voor mij betekent een laagje sneeuw op het dakraam dat het eindelijk weer eens echt winter is (en dat het raampje goed isoleert) terwijl het bij haar betekent, dat ze haar man het dak op moet sturen om met gevaar voor eigen leven de overmatige sneeuwlagen van het de ramen te verwijderen, om te voorkomen dat ze door overbelasting barsten en bezwijken.

Formaat wel degelijk van belang

Een gezellig klein raampje, vierpans of zespans, is natuurlijk ook wel wat anders dan een dakraam met een oppervlakte van 1 m2 of nog groter. Nog los van het feit dat je zo’n klein dakraam met gemak op een zaterdagmiddag in een dak plaatst (waarbij het op zich wel handig is om met zijn tweeën te zijn) zijn voor grotere dakramen ook grotere en meestal constructieve ingrepen nodig.

De sneeuwbelasting op een groter dakraam kan, zeker wanneer het in een dakvlak met een relatief kleine helling wordt geplaatst en wanneer er veel sneeuw valt, zorgwekkend worden. Gelukkig hebben we daar in ons land niet zo vaak last van…

Het beste van beide werelden

Nog veel blijer dan ik zijn de woningeigenaren in mijn buurt, die gekozen hebben voor balkondakvensters – zij hebben altijd een zolderruimte met veel daglicht, een voldoende steile dakhelling om zich nooit zorgen te hoeven maken over overmatige sneeuwbelasting en in de zomer worden hun dakramen plotseling een balkon! Nu moet het alleen nog even beter weer worden.

 

Foto met dank aan JannieWWW (Own work) [CC BY-SA 3.0 nl], via Wikimedia Commons.

« Nieuws overzicht

NBD-Online gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie