Duurzaam renoveren met aluminium

De totale woningvoorraad in Nederland bedraagt meer dan 7.500.000 woningen, waarvan zo’n 3.200.000 woningen in de huursector.

Het verduurzamen van woningen is in veel gemeenten en in regionale samenwerkingsverbanden speerpunt van het woningbeleid. Verduurzamen richt zich daarbij voor een belangrijk deel op het terugbrengen van het energieverbruik. Maar verduurzamen zit ‘m ook in het terugbrengen van onderhoudskosten en het verlengen van de levensduur. Dat is een van de belangrijkste reden dat voor het renoveren van woningen gekozen wordt voor duurzaam aluminium. Het onderhoudsarme karakter van aluminium zorgt ervoor dat de onderhoudskosten over een langere periode fors teruggebracht kunnen worden. Zeker als je aluminium vergelijkt met bijvoorbeeld hout, dat na een aantal jaren overgeschilderd moet worden.


Duurzame keuze voor aluminium

Roval Aluminium is als totaalleverancier van aluminium bouwproducten bij diverse renovatieprojecten betrokken in Nederland en België. Een van de recente projecten betreft de renovatie van 69 woningen in het Brabantse Budel, die een totaal nieuw gevelbeeld hebben gekregen. Architect Oscar Sunier van de Loods Architecten en Adviseurs heeft daarbij gekozen voor een horizontale accentuering. De bruin en paarsrood gemêleerde stroken steenstrips, die op de abeelding te zien zijn, zijn aan zowel de boven- als aan de onderzijde voorzien van aluminium maatwerk. Aan de bovenzijde zijn over de volle breedte aluminium gezette waterslagen geïntegreerd. De (beweegbare) verdiepingsramen zijn voorzien van aluminium doorvalbeveiliging van Roval en ook de dagkanten in de enigszins verzonken kozijnen zijn bekleed met aluminium. De vormbaarheid en mogelijkheid tot fijne detaillering en duurzaamheid speelden een rol in de keuze voor aluminium.


Behoud van kwaliteit en weinig onderhoud

Datzelfde geldt in belangrijke mate voor het grootschalige renovatieproject in de wijk Mahatma Gandhi in het Belgische Mechelen, waarop Kim Brouwers van arQ-ArchitectenStudio uit Sint-Niklaas haar stempel heeft gedrukt. Ruim tweehonderd woningen uit de jaren zestig zijn rigoureus aangepakt, waarbij de associatie met sociale woningbouw geheel is verdwenen. Aluminium speelde een rol bij de verduurzaming van deze woningen. Zo is voor de overgang van de steenstrips en het pleisterwerk bij diverse woning gekozen voor een aluminium profiel en zijn de aluminium ramen, die mooi combineren met het strakke pleisterwerk gehandhaafd.


Voor de dakrandafwerking heeft de architect ook gekozen voor aluminium: de dakranden Roval-Premium® en de Roval-Standaard® en muurafdekkappen. Diverse ramen zijn voorzien van gezette aluminium waterslagen. Ook hier zegt de architect dat aluminium een verantwoorde keuze is: “Het is mooi en strak en veel minder onderhevig aan vervorming en weersinvloeden. Bovendien heeft aluminium minder onderhoud nodig.”
 

« Nieuws overzicht

NBD-Online gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie