Slimme urinoir bespaart water en verhoogt hygiëne

Het Belgische bedrijf Ipee heeft een slimme urinoir ontwikkeld die moet helpen bij het besparen van water en de hygiëne verbeteren.

Het urinoir spoelt automatisch door en is een universeel toepasbare oplossing die voornamelijk in de utiliteit wordt gebruikt.


Intelligente ingebouwde sensor

Het product van IPee maakt gebruikt van een sensor dat het gebruik kan meten en daar op kan inspelen. IPee: “De intelligente sensor meet constant kunststof en keramische oppervlakten wanneer het urinoir wordt gebruikt. Op basis van deze data wordt er gespoeld. Bij verstopping zal het systeem automatisch worden uitgeschakeld.” De toepassing richt zich voornamelijk op plekken waar veel gebruik wordt gemaakt van urinoirs zoals voetbalstadions. Om water te besparen hebben de ontwikkelaars daarom een ‘stadionmodus’ ingebouwd. 


Stadionmodus

“Stadionmodus wordt automatisch ingeschakeld wanneer de gebruiksfrequentie hoog is, wordt het spoelvolume gereduceerd en de hygiënespoeling is steeds actief.” Ook beschikt het product over drie verschillende spoelstanden die verschillende hoeveelheden water (0.8, 1.5 of 3 liter) gebruiken. Om over hoge hygiëne te beschikken, ook bij de stadion modus, zijn de urinoirs uitgerust met een 24 uurs-spoeling. Dit moet eveneens voorkomen dat het urinoir droog komt te staan wat de hygiëne niet ten goede komt. “Doordat de sensor urine detecteert en niet gewoon de aanwezigheid van een persoon spoelt het systeem enkel wanneer dat nodig is,” legt een medewerker van Ipee uit.


Gemakkelijke installatie

Aan de installateur wordt ook gedacht, want de installatie is volgens de ontwikkelaars niet lastig. “De sensor wordt bevestigd tegen de achterzijde van het urinoir met behulp van de bijgeleverde hightack silicone. Na het plaatsen van de flexibels, voor de watertoevoer en het aansluiten van de voeding met behulp van de verlengkabel is het systeem operationeel.” Daarnaast is het urinoir ontwikkeld om gemakkelijk te integreren in bestaande modellen met achterinlaat. De voeding wordt geregeld door middel van batterijen of netstroom.


Inmiddels is het systeem al op meerdere plekken in gebruik waaronder in de nieuwe bioscoop op het Jaarbeursplein in Utrecht, die in december vorig jaar werd geopend.

« Nieuws overzicht

NBD-Online gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie