DEMAXX: het Storax dakluik met de hoogste isolatiewaarde van 6.3

Sinds de in 2015 door de overheid aangescherpte energieprestatiecoëfficiënt (EPC) voor nieuwbouwprojecten, ligt de eis voor de Rc-waarde voor daken niet meer op 4,5 maar op 6,0.

Deze wijziging leidde tot ingrijpende wijzigingen in de detaillering, vooral voor de kleinere dakvlakken. Wanneer men een dakluik wilde toepassen, was de maximaal te behalen Rc-waarde van een dakluik tot op heden 4.5. Storax introduceert DEMAXX, het dakluik met de hoogste isolatiewaarde, namelijk een Rc-waarde van 6.3 voor het deksel als de opstand. 


Dakisolatie en de overheid: EPC en Rc-waarde 

Het doel van de Rijksoverheid is dat nieuwbouwwoningen in 2020 bijna energieneutraal zijn: nearly Zero Energy Buildings (nZEB) of Bijna Energie Neutrale Gebouwen (BENG). Op 1 januari 2015 werd een belangrijke stap gezet in de richting van het behalen van dit doel: de EPC voor woningen en utiliteitsgebouwen werd aangescherpt van 0,6 naar 0,4. Daarbij werden ook de minimale eisen aan de warmteweerstand (Rc-waarde) verhoogd. Sinds 1 januari 2015 geldt voor nieuwbouw van daken de Rc-waarde-eis van ≥ 6,0 m2K/W. 


Duurzaam inkoopbeleid

Door de verplichte milieuprestatieberekening en het realiseren van een optimaal energiepakket voor nieuwbouwwoningen en kantoren groter dan 100m2 worden duurzame producten steeds meer onder de loep genomen. Duurzaam inkoopbeleid wordt steeds meer gebaseerd op de milieuprestaties van de gebruikte producten, maar lang niet alle producten voldoen nog aan de laatste normering. STORAX, leverancier van bouwspecialiteiten, is op het gebied van dakluiken de eerste die kan voldoen aan de huidige Rc-waarde eis. Zij ontwikkelde DEMAXX, het meest toekomstbestendige dakluik op de markt. 


Milieuprestaties tot de max 

Uit berekeningen blijkt dat de Rc-waarde van het deksel en de opstand van het nieuwe dakluik maar liefst 6.3 m²K/W bedraagt. Het dakluik van Storax heeft daarmee de hoogste Rc-waarde. Hiermee is DEMAXX het best geïsoleerde dakluik en draagt zo bij aan de vermindering van de uitstoot van CO2 van een gebouw. Daarbij is DEMAXX van Storax een Nederlands fabricaat, waardoor ook de CO2- uitstoot door transport naar het werk minimaal is.
 


De max in dakluiken

Storax beperkte zich niet tot de revolutie in Rc-waarde, maar ging voor het hoogst haalbare op álle vlakken. Ook de constructiesterkte doet de merknaam DEMAXX – afgeleid van 'de max' – eer aan. Een constructie van aluminium en composiet pultrusieprofielen maken het dakluik onverwoestbaar. Ter voorkoming van koudebruggen en daarmee warmteverlies, condensatie en schimmelvorming heeft het dakluik een 100% thermisch gescheiden constructie. 


Daarnaast besteedde Storax ruime aandacht aan veiligheid en installatiegemak. Het DEMAXX dakluik heeft een automatische vergrendeling in openstand, waardoor het luik nooit onverwacht dicht kan vallen. De luikopstand aan de bovenzijde is rondom voorzien van antislip. Een SKG** slot en cilinder met binnen- en buitenbediening garanderen maximale inbraakpreventie.

 

« Nieuws overzicht

NBD-Online gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie