FOAMGLAS® lanceert nieuwe generatie cellulair glas

Lambda-waarde spectaculair verbeterd met ruim 12 procent

FOAMGLAS® presenteert met FOAMGLAS® T3+ een revolutionaire doorbraak in cellulair glas. Deze nieuwe variant haalt, dankzij een innovatieve technologie en jaren van onderzoek, een lambda-waarde van 0,036 W/mK - ruim 12% beter dan zijn voorganger T4+. FOAMGLAS® T3+  wordt in Nederland officieel gepresenteerd tijdens de Bouwbeurs te Utrecht (6 tot en met 10 februari a.s.), standnummer 11F079.


“Met deze doorbraak bieden we onze klanten de unieke eigenschappen van cellulair glas, maar met een ongekende thermische en economische meerwaarde en dat zonder meerprijs”, zegt Frank Vanhove, Managing Director Benelux. “Alle certificaten zijn verleend, de productie draait volop”. Voor FOAMGLAS® is het de belangrijkste productinnovatie in 30 jaar. 


FOAMGLAS® is vooral bekend als isolatiemateriaal met een uitzonderlijke combinatie van eigenschappen, zoals een buitengewone druksterkte, een uitstekende isolatiewaarde en een unieke brandweerstand. Met cellulair glas worden ook koudebruggen voorkomen, omdat er dankzij de druksterkte rechtstreeks op gebouwd kan worden. De eigenschappen blijven generaties lang behouden omdat ze ongevoelig zijn voor water(damp), krimp, schimmel, corrosie en temperatuurwisselingen. FOAMGLAS® wordt dan ook toegepast in de hele bouwschil (van ondergrondse muren tot daken) en in de meest uiteenlopende toepassingen (van parkeerdaken en zwembaden tot veeleisende veiligheidsomgevingen zoals ziekenhuizen of de chemische industrie). 


Doorbraak in de industrie

Met de nieuwe variant FOAMGLAS® T3+ gaan er andere deuren open. Na meer dan vier jaar onderzoek en ontwikkeling hebben medewerkers van FOAMGLAS® in Tessenderlo (België), onderdeel van het Amerikaanse Pittsburgh Corning, een nieuwe technologie ontwikkeld, waardoor het isolerend vermogen van FOAMGLAS® met ruim 12% wordt verbeterd (van λ=0,041 naar 0,036 W/mK). Daarmee doet FOAMGLAS® niet meer onder voor andere soorten minerale isolatie. 


Managing Director Benelux Frank Vanhove: “Met deze innovatie krijgt FOAMGLAS® bovenop zijn unieke eigenschappen een belangrijke bijkomende troef: dankzij de sterk verbeterde isolatiewaarde kan de plaatsing gebeuren in minder lagen of in een kleinere dikte. Dat levert winst op in tijd en kostprijs. FOAMGLAS® T3+ is dan ook onze belangrijkste productinnovatie in 30 jaar. Deze isolatieplaten bieden een antwoord op de uitdagingen van de bouwsector: een steeds betere energie-efficiëntie en een beter beheer van de totale kostprijs van een gebouw waarbij het niet alleen om de prijs van de bouw zelf gaat, maar ook om de onderhouds- en operationele kosten tijdens de hele levensduur ervan. Bovendien kunnen we nu, naast onze specialisatie in platte daken, ook verder groeien in andere delen van de gebouwschil, zoals de gevel en de binnentoepassingen.”

Waarin schuilt de innovatie FOAMGLAS® T3+?

“De productie van goed cellulair glas is een complexe en nauwkeurige aangelegenheid en het ‘mature’ proces verbeteren of aanpassen is dat zéker. Er gaan jaren van onderzoek en testen aan vooraf”, zegt R&D Manager Stijn Verlaak. “De grootste uitdaging is om de typische eigenschappen als onbrandbaarheid en druksterkte niet te beïnvloeden. Kort samengevat zijn we erin geslaagd om minder glas te gebruiken waardoor het materiaal beter isoleert. Doorgaans gaat dit gepaard met een significant verlies aan druksterkte, maar de nieuwe technologie zorgt voor een fijnere celstructuur waardoor dat niet het geval is. Ongekend in onze industrie! Het vooronderzoek besloeg ongeveer 3 jaar, gevolgd door 1,5 jaar productietesten en een investering van 1,2 miljoen euro in nieuwe technologie.”  


Frank Vanhove besluit: “Dankzij de knowhow en de creativiteit van onze mensen hebben we radicaal in het proces kunnen ingrijpen, zonder de vertrouwde kwaliteiten en pluspunten van ons product te beïnvloeden. Die verbetering heeft voor de klant bovendien geen kostenverhoging tot gevolg. We zijn er ook trots op dat door deze innovatie het toepassingsgebied van cellulair glas verder is uitgebreid.”
 

« Nieuws overzicht

NBD-Online gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie