Geslaagde primeur voor BAM Woningbouw W&R met plafondhoge Verdi deur/kozijncombinatie

Met Plan Aa, Geeren Zuid had BAM Woningbouw W&R de primeur: het eerste proefproject in Nederland dat voorzien is van plafondhoge Verdi binnendeuren en -kozijnen.

Wat Berkvens betreft dé nieuwe standaard, die het bovenlicht doet verdwijnen uit de Nederlandse woningbouw. Dit project is door zowel Berkvens als BAM Woningbouw W&R gebruikt om ervaring op te doen met deze nieuwe producten. Ricardo Smits, uitvoerder van dit project, deelt zijn ervaringen in dit interview.


"Hetzelfde proces van levering tot en met montage"

“Het proces van logistiek op de bouw tot en met montage van de deuren en kozijnen verliep precies hetzelfde als bij combinaties die we voor andere projecten bestellen. BAM Woningbouw W&R bestelt de deuren en kozijnen bij Berkvens altijd inclusief montage, dus wij hebben geen verschil gemerkt t.o.v. andere deuren en kozijnen. Net als anders werden alle materialen netjes en efficiënt in de Logicon container op de bouw aangeleverd”, aldus Ricardo.


Minder handelingen met een mooier resultaat: LEAN in de praktijk

De plafondhoge Verdi deur/kozijncombinatie heeft door het ontbreken van het bovenlicht geen uitschuifstukjes meer nodig, om het kozijn op de juiste hoogte te brengen. In de plaats hiervan wordt gewerkt met een flexunit, die de tolerantie tussen de bovendorpel en het plafond opvangt. “Bij ons zijn rechte sparingen tot het plafond standaard. De flexunit sluit daar mooi op aan en maakt de deur/kozijncombinatie tot een net geheel. Er waren geen verschillen in het bouwproces door het toepassen van plafondhoge deuren, in plaats van deuren met bovenlicht.


Qua verwerking zijn er in het geval van Verdi juist enkele handelingen minder door het ontbreken van het glaspaneel. Dat sluit goed aan bij de LEAN-filosofie die veel bouwers hanteren. Een ander en groot voordeel is wat mij betreft het uiterlijk. Het oogt strakker, mooier.”


De aandachtspunten

Zijn er wel aandachtspunten bij het toepassen van verdiepingshoge deuren en kozijnen? “Omdat we al in de ruwbouw met elkaar gesproken hebben over de hoekoplossingen paste alles precies. Dit is het belangrijkste aandachtspunt bij het toepassen van verdiepingshoge deuren nadat de ruwbouw gestart is, wat mij betreft. Door in een vroeg stadium te controleren hoe de iets bredere stijlen in hoeksituaties bij elkaar komen, levert dit tijdens de bouw geen problemen op.”


Rookmelders en licht

En hoe zit het met rookmelders en verlichting? “Het toepassen van rookmelders is ook geen probleem bij de keuze voor plafondhoge deuren: deze passen precies. Het zou kunnen dat er een lichtpunt op de overloop of in de hal wat op moet schuiven om de bewoner keuzevrijheid te laten houden op het gebied van verlichting, maar door dit tijdig te bespreken is ook dit geen probleem.”
Is het ontbreken van daglicht op de overloop iets waar bewoners over zullen vallen denk je? “Ik begreep dat dit opgelost kan worden door het toepassen van een smalle glasopening bovenin de deur, maar wat mij betreft zitten er geen nadelen aan het laten vervallen van het bovenlicht. Ik denk dat bewoners de uitstraling juist rustiger en chiquer vinden.” 

« Nieuws overzicht

NBD-Online gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie