Iconische deuren

Een opening in een wand is soms meer dan alleen een fysieke doorgang.

Sommige deuren en poorten zijn zó bekend, dat vrijwel iedereen ze herkent uit persoonlijke ervaring of van televisie. Hieronder een selectie van de favorieten van de redactie van NBD-Online.

10 Downing Street, Londen

De deur van de ambtswoning van de Britse minister-president is volgens Wikipedia de meest gefotografeerde deur ter wereld, bekend uit het journaal, en o.a. uit de films “Love actually” met Hugh Grant en “The Iron Lady” met Meryl Streep als Margaret Thatcher. De originele deur staat inmiddels al jaren in het Churchill Museum and Cabinet War Rooms. Na een aanslag door de IRA in 1991 werd de deur door een gepantserde stalen replica vervangen. Overigens wordt in films vaak de voorgevel van RSA House gebruikt, op 8 John Adam Street, London, waar voor de gelegenheid dan een 10 op de deur staat.

10 Downing Street door

By robertsharp (originally posted to Flickr as Downing Street) [CC BY 2.0 (http://creativecommons.org/licenses/by/2.0)], via Wikimedia Commons

Porta Sancta, Rome

In Rome zijn er vier Heilige Deuren, die alleen tijdens Heilig Jaren geopend zijn. De deuren bevinden zich in de vier Aartsbasilieken, te weten de Sint Pietersbasiliek, de Sint-Jan van Lateranen, de Maria de Meerdere en de Sint-Paulus buiten de Muren.

Op kerstavond voorafgaand aan het Heilig Jaar wordt de Heilige Deur van de Sint Pietersbasiliek door de paus ceremonieel geopend, waarna de muur waarmee de deur is afgesloten, wordt afgebroken. De Heilige Deuren van de andere basilieken worden door kardinalen geopend. Na afloop van het Heilig Jaar worden de Heilige deuren weer verzegeld en dichtgemetseld. Het jaar 2016 was een door Paus Franciscus ingelast heilig jaar, waarvoor de Heilige Deur van de Sint Pieter op 8 december 2015 werd geopend. Het Heilig Jaar is op 20 november jl. afgesloten.

Het eerstvolgende Heilig Jaar is naar verwachting in 2025, waarvoor op kerstavond 2024 de Heilige Deur in de Sint Pietersbasiliek weer geopend zal worden.

Rom, Vatikan, Petersdom - Heilige Pforte 2

By Dnalor 01 - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=32946128

Columbus Doors, Washington D.C.

Deze van gegoten brons vervaardigde dubbele deuren in het Capitool vertonen in negen panelen het leven van Christoforus Columbus. Vier panelen per deur tonen belangrijke gebeurtenissen in het leven van Columbus, terwijl het halfronde bovenlicht of timpaan de aankomst van Columbus in de nieuwe wereld verbeeldt. De deuren zijn tussen 1856 en 1858 ontworpen en in klei gemodelleerd door Randolph Rogers, een in Italië wonende Americaan, en zijn in 1860 – 1861 in brons gegoten in München. Door de Amerikaanse Burgeroorlog liep de bezorging wat vertraging op; de deuren werden uiteindelijk geplaatst in 1871.

De Columbus deuren waren oorspronkelijk buitendeuren, maar bij de uitbreiding van het Capitool in 1958 – 1962 waarbij aan de oostzijde van het gebouw de Main Lobby, de East Extension Corridor en kantoren werden aangebouwd, werden de Columbus deuren binnendeuren tussen de Main Lobby en de Rotunda.

Flickr - USCapitol - Columbus Doors

Foto by USCapitol (Columbus Doors) [Public domain], via Wikimedia Commons

De deuren op Schiphol, Amsterdam

Een bekend gezicht voor allen, die hun familie, vrienden of geliefden wel eens van Schiphol opgehaald hebben – en natuurlijk voor de kijkers van “Hello, Goodbye”. Het Delfts Blauwe boertje en boerinnetje worden telkens van elkaar gescheiden, wanneer reizigers en ophalers met elkaar herenigd worden.

Xuanyue Gate, Wudang, China

De meest bekende poort in China is ongetwijfeld de Poort van de Hemelse Vrede in Beijing, met het portret van Mao. Een meer tot de verbeelding sprekende poort is echter deze poort in de provincie Hubei op Mount Wudang, waarover het verhaal gaat dat je je leven overgeeft aan de Dao, wanneer je er onderdoor loopt. In het Daoisme wordt de Xuanyue Gate gezien als de grens tussen het aardse en het hemelse rijk.

De Xuanyue Gate is gebouwd in 1552, heeft vier kolommen met daartussen drie doorgangen en is 12 meter hoog en 12,36 meter breed. De vier Chinese karakters op het horizontale geven aan, dat Keizer Jiajing in de Ming Dynastie (die duurde van 1368 – 1644) het land zal regeren met Wudang Daoisme en de Zhenwu god. Hieruit blijken niet alleen de politieke en godsdienstige ambities van Keizer Jiajing, maar ook de belangrijke positie van de provincie Wudang in die tijd.

De poort van de Citadel van Aleppo

De Citadel van Aleppo is een fort op een heuvel midden in de Syrische stad Aleppo. Het bouwwerk geldt als een van de sterkste burchten ter wereld. De citadel steekt 50 meter boven de stad uit en wordt omgeven door een 20 meter diepe en 30 meter brede greppel. Een van de typische kenmerken van de burcht is de grote toegangspoort die via een brug bereikt kan worden. Deze werd in de 16e eeuw gebouwd door de mammelukken. In de poort zijn drie stalen deuren verwerkt. In 2012 raakte de burcht beschadigd bij gevechten als gevolg van de opstand in Syrië. Met name de belangrijkste toegangsdeur zou zwaar zijn getroffen. Op 12 juli 2015 werd de citadel zwaar beschadigd door een bom. De foto is gemaakt door Memorino op 26 mei 2010. Wat de huidige toestand van de poort is, is ons niet bekend.

Citadel of Aleppo

By Memorino (Own work) [CC BY-SA 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], via Wikimedia Commons


Klik hier om terug te gaan naar de themapagina binnendeuren.

« Nieuws overzicht

NBD-Online gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie