Brandwerende coating Sika draagt bij aan staalconstructie WILDLANDS Adventure Zoo Emmen

Hoofddraagconstructie grootste tropische kas Europa deels brandwerend bekleed in WILDLANDS Adventure zoo, Emmen

Sinds 25 maart 2016 kan het: een wereldexpeditie maken in één dag. In WILDLANDS Adventure Zoo Emmen reis je door de jungle, de savanne en het poolgebied. Als echte avonturier ontdek je nieuwe werelden, sta je oog in oog met wilde dieren en beleef je spannende avonturen op maar liefst 22 hectare! In WILDLANDS kan men kennis maken met het weelderige oerwoud, de verlaten Vlindertempel van Jungola, de hete droogte van savanne en woestijn in Serenga of de ijzige kou in de poolgebieden van Nortica.


De grootste overdekte jungle van Europa, Jungola, is het hoogste gebouw van het nieuwe Wildlands Adventure Zoo Emmen op het dierenpark. In de tropische kas kunnen bezoekers de dieren bekijken via diverse avontuurlijke routes, bijvoorbeeld via een boottocht of een hoogteparcours.


Projectvoorwaarden

In 2014 werd door VolkerWessels gestart met de bouw van het park en de kas. Deze kas overdekt een terrein ter grootte van bijna vier voetbalvelden en is 152 meter lang! Voortman Staalbouw heeft hiervoor ruim 1300 ton stalen buisprofielen geleverd. De hoofdconstructeur ontwierp voor de overkapping een overspanning van 110 meter die doo één middenkolom wordt ondersteund. De staalconstructie staat aan de buitenkant van de kas.


Sika oplossing

Een meerlaags verfsysteem voor buiten conserveert de staalconstructie. Op de kolommen komt een brandwerende coating van Sika: de Sika® Unitherm® Platinum. Gevraagd werd een snel uithardend en brandwerende coating die niet gevoelig is voor transport- en montageschade. De coating van Sika is slagvast en de staalconstructie kan na 24 uur uitharden zo op transport naar de bouwlocatie. Daarnaast moest de coating bestand zijn tegen de continue omgeving en moest het de staalconstructie beschermen tegen corrosie. En bij zo’n vochtige omgeving als een tropische kas is dit een belangrijk vereiste. De coating van Sika voldoet aan al deze eisen. Het product is geurarm, slagvast, oplosmiddelvrij en CE -gemarkeerd volgens ETAG 018. Aan het begin van het pretparkseizoen werd WILDLANDS Adventure Zoo feestelijk geopend door koning Willem Alexander en inmiddels heeft het park haar 1000e bezoeker al mogen verwelkomen.


Betrokken partijen

Opdrachtgever: Dierenpark Emmen
Aannemer: Visser en Smit Bouw/VolkerWessels
Staalbouwer: Voortman Staalbouw

« Nieuws overzicht

NBD-Online gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie