Schoolgebouw Visio in Grave staat in dienst van de gebruiker

Het gebouw biedt plaats aan leerlingen met een visuele beperking en is ontworpen vanuit de visie dat een gebouw in dienst van de gebruiker moet staan. 

Architect Hans Vesseur ontwierp het schoolgebouw van Visio in Grave. “Het ontwerpen van een schoolgebouw voor kinderen met een visuele beperking is een mooie uitdaging, die vraagt om inlevingsvermogen. Het maken van een goed ontwerp is ook een kwestie van goed doorvragen en communiceren met de klant.” volgens Hans Vesseur.


Het gebruik van structuren

Het gebouw is ontworpen voor de doelgroep en dat komt in diverse aspecten van het ontwerp terug. Personen met een visuele beperking gebruiken bijvoorbeeld vormen en kleurcontrasten om zich te kunnen oriënteren. Het kleurgebruik van de architect is opvallend en gedurfd, maar achter de kleurkeuze schuilt een verhaal. “Kleuren kunnen visueel beperkte kinderen helpen met de oriëntatie. Lichte en donkere kleuren op de gangen helpen de leerlingen met de oriëntatie: de ene kant van de gang is in een donkere kleur geschilderd en de andere kant in een lichte kleur. Leerlingen weten in welke richting ze lopen doordat de muur aan hun rechterhand donker van kleur is. Plinten en kozijnen zijn in een contrasterende kleur uitgevoerd. Ook het gebruik van structuren heeft een functie: ruwe oppervlakken in de vloer maken de routing tastbaar. Het eindresultaat is een combinatie van een mooi ontwerp en functionaliteit.” legt de architect uit. 


Gevelbekleding

De keuze voor de contrasterende kleuren in de gevelbekleding is voortgekomen uit het kleurgebruik aan de binnenkant van het gebouw. Het gebouw krijgt daardoor een heel herkenbare uitstraling. Het materiaal moest natuurlijk beschikbaar zijn in passende kleuren, maar ook duurzaamheid en een onderhoudsarm karakter waren belangrijk in de overweging. De keuze is daarom gevallen op Protex gevelbekleding: materiaal dat de voordelen van hout en kunststof combineert.
 

« Nieuws overzicht

NBD-Online gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie