Renovatie torengebouwen in Antwerpen

Voor Solarlux was de uitdaging om samen met de architect mee te denken over het isolatievraagstuk omtrent de gevel en balkons.

De wijk Luchtbal, in het uiterste noorden van het district Antwerpen, was ooit een van de paradepaardjes van het Antwerpse huisvestingsbeleid. De wijk is een voorbeeld van de ‘modernistische stad’ met uitgestrekte groenzones en eigen voorzieningen. De grote torengebouwen in grote open ruimtes zijn hier een typisch voorbeeld van en vormen het meest iconische gedeelte van deze wijk. 


De 6 torengebouwen ´Venezuela´ werden gebouwd in de jaren zestig en kenmerkend waren de gevelbrede, inpandige balkons aan de oost- en westzijde. Sinds 2013 is voor de torens een ingrijpende renovatie gepland en de eerste toren is inmiddels afgewerkt. De verbouwing moet echter ook aan strikte voorwaarden voldoen, omdat de gebouwen onderdeel zijn van bouwkundig erfgoed van deze  grootschalige sociale woonwijk. 


Isolatievraagstuk

Voor Solarlux was de uitdaging om samen met de architect mee te denken over het isolatievraagstuk omtrent de gevel en balkons. Er werd gekozen om de open inpandige balkons uit te rusten met een vouwwand, type SL35 als extra isolatiebuffer van de primaire gevel. Deze aluminium vouwwand zorgt voor een flexibele schil tussen binnen en buiten, zodat de bewoners het balkon bij geopende vouwwanden kunnen gebruiken als buitenruimte. Als de vouwwanden gesloten zijn is het balkon als het ware een serre, waarbij het vele glas zorgt voor natuurlijke warmte en daglichttoetreding. Deze vorm van isolatie levert niet alleen een besparing van energiekosten op, maar betekent ook extra wooncomfort voor de bewoners omdat het balkon kan het hele jaar door gebruikt kan worden. 


Actieve gevel

Het principe van een actieve gevel wordt in Nederland ook steeds meer toegepast. Solarlux heeft al jarenlang ervaring met de zogenaamde tweede huid-gevel. Het eigen kantoorgebouw is samen met de TU Delft ontworpen volgens dit principe. Met de focus op duurzame gebouwen hebben dit soort gevels grote voordelen. Naast comfortverhoging en energiebesparing heeft dit concept ook een geluidswerende functie, ventilatiemogelijkheden en is minder onderhoud nodig. Een oud gebouw kan zo met Solarlux vouwwanden en balkonbeglazing in een geheel nieuw jasje gestoken worden.


Voor meer informatie over dit project kunt u contact opnemen met de accountmanager van Solarlux: André Jansen -06-53714894.
 

« Nieuws overzicht

NBD-Online gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie