Onderzoek: tot ruim 36 procent meer daglicht in kantoren dankzij de juiste isolatie

Kingspan Insulation werpt nieuw licht op invloed isolatiemateriaal op daglichttoetreding

Onderzoek van Kingspan Insulation, marktleider op het gebied van innovatieve isolatie, toont aan dat de hoeveelheid daglicht in gebouwen positief is te beïnvloeden door het gebruik van bepaald isolatiemateriaal. Met een op de juiste wijze geïsoleerde gevel kan in ruimtes tot wel 36 procent meer daglicht binnenkomen, afhankelijk van de gekozen gevelopbouw en -indeling. In het onderzoek werd in een ruimte met verschillende gevelisolatiematerialen bij een viertal gevelindelingen de daglichttoetreding onderzocht. 


Het onderzoek vergelijkt de invloed van de onlangs geïntroduceerde Kooltherm® K115 Vliesgevelplaat en traditionele gevelisolatie op de verbetering van de gemiddelde daglichtfactor in een ruimte. De daglichtfactor is een bekende grootheid om de mate van daglicht in ruimten inzichtelijk te maken en wordt onder andere gehanteerd in de BREEAM-methodiek voor duurzame gebouwen. Het geeft de verhouding aan tussen de dagverlichtingssterkte in een gebouw en de verlichtingssterkte buiten. 


Het blijkt dat de relatieve toename van de gemiddelde daglichtfactor in een ruimte groter is naarmate de wanden slanker zijn, iets waar de dikte van het gebruikte isolatiemateriaal grote invloed op heeft. André te Bogt, Senior Technical Service Consultant bij Kingspan Insulation: “De Kooltherm® vliesgevelplaten zijn een stuk dunner dan traditionele isolatiematerialen, wat resulteert in minder schaduwvorming en meer daglicht in een gebouw. Bij een gevel met meerdere smalle ramen en een U-waarde van 0,10 W/m2·K biedt traditionele isolatie bijvoorbeeld een gemiddelde daglichtfactor van 1,687 procent tegenover 2,307 procent bij de Kooltherm® K115 Vliesgevelplaat. Dat is een relatieve toename van 36,8 procent. Dankzij deze significante verschillen durven we te stellen dat de juiste gevelisolatie bij nieuwbouw en renovatie een wereld van verschil kan maken in daglichttoetreding én in de gezondheid van werknemers.”


Belang van daglicht op de werkvloer 

Voldoende daglicht op de werkvloer is van groot belang voor het welzijn van werknemers. Natuurlijk daglicht stimuleert de aanmaak van vitamines en zorgt voor een fit gevoel. Ook heeft het (indirect) invloed op het eetpatroon, de lichaamstemperatuur, de stemming en de leerprestaties van werknemers. Te Bogt: “Aandacht voor goede daglichttoetreding is cruciaal voor werkgevers. Dat kan door werkplekken dichtbij ramen te plaatsen, werknemers te stimuleren pauzes buiten de deur door te brengen of door gebruik te maken van dynamische lichtsystemen om zonlicht na te bootsen. Het recente onderzoek van Kingspan Insulation en onafhankelijk adviesbureau Peutz bewijst echter, dat dit issue ook dichterbij de kern kan worden aangepakt door te kiezen voor het juiste isolatiemateriaal tijdens nieuwbouw of renovatie.”


Over het onderzoek 

Het rekenkundig onderzoek richtte zich op de verbetering van de gemiddelde daglichtfactor in een ruimte door toepassing van de Kooltherm® K115 Vliesgevelplaat, in vergelijking met traditionele isolatiematerialen. De berekeningen zijn gebaseerd op bouwkundige details en thermische berekeningen. Alle daglichtberekeningen zijn gebaseerd op een ruimte met één of meerdere daglichtopeningen in de buitenwand, waarbij is uitgegaan van een ruimte met inwendige afmetingen van 5,0 m x 3,5 m x 2,8 m (gevelbreedte x kamerdiepte x hoogte). In het onderzoek is een viertal gevelindelingen onderzocht met verschillende raamvormen en -afmetingen, evenals zes verschillende gevelconstructies per gevelindeling – afhankelijk van het toegepaste isolatiemateriaal en de nagestreefde U-waarde. Meer weten over de invloed van isolatiemateriaal op daglichttoetreding? Download ons nieuwste onderzoek. 

« Nieuws overzicht

NBD-Online gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie