Drie wonderlijke projecten met bijzonder isolatiemateriaal

Isolatiemateriaal houdt de kou buiten en de warmte binnen, of omgekeerd. Of is daar de kous nog niet mee af?

Isolatie is natuurlijk in eerste instantie vooral functioneel maar waarom niet een vorm van isolatie toepassen die opmerkelijk of gewoon mooi is.  Deze bijzondere isolatiematerialen willen we graag met u delen.

Aardehuizen in Olst: autobanden ingehaald door strobalen

“Aardehuis” is een Nederlandse term voor Earth-ships, verzonnen door Paul Hendriksen. Hij is betrokken bij het project in Olst, waar oorspronkelijk gebruik gemaakt werd van met aarde gevulde autobanden voor het vervaardigen van wanden. Doordat dat proces zeer arbeidsintensief bleek en de bouw vertraagde, bleken autobanden te duur en is men inmiddels overgestapt op strobalen. De Olster Aardehuizen gaan uit van zes speerpunten: laag energieverbruik, eigen watervoorziening- en zuivering, geen aansluiting op het riool nodig, lage bouwkosten, uitmuntende energieprestatie en integratie in het landschap.

In New Mexico, waar de Earth-ships als eerste ontstonden, zijn wel gebouwen volledig van autobanden gerealiseerd.

 
Boeddhistische bierflessentempel

De Wat Pa Maha Chedi Kaew tempel in Thailand is gebouwd van meer dan 1,5 miljoen lege Heineken en Chang bierflesjes rond een betonnen kern, hetgeen de tempel de bijnaam “Temple of a Million Bottles” opleverde. In 1984 werd begonnen met het verzamelen van de flessen, waarna het twee jaar kostte om de hoofdtempel te realiseren. De monniken zijn daarna verder gegaan met het uitbreiden van het complex, waardoor er in 2009 circa 20 gebouwen op vergelijkbare wijze waren gebouwd.

Bron: Wikipedia
Foto: Mark Fischer

 
Een PET-project: woningen van PET-flessen in Panama

De Canadees Robert Bezeau verhuisde naar Panama en besloot er iets zinnigs te doen met al het plastic afval. In het project Plastic Bottle Village in de Panamese provincie Bocas del Toro worden 120 huizen uit gerecyclede PET-flessen gebouwd.

Elk huis zal bestaan uit een metalen frame, dat met plastic flessen wordt gevuld en vervolgens wordt afgewerkt. De flessen dienen als isolatie, waardoor in het warme klimaat de binnenkant van het huis koel blijft. De eerste woning, gevuld met 10.000 plastic flessen, werd in 2015 opgeleverd. In de loop van 2016 zouden de andere huizen van het project gerealiseerd moeten worden.

Er zijn, naast de isolerende werking, nog wat voordelen die bedenker Robert Bezeau aankaart: de huizen zijn aardbevingsbestendig, en in geval van een overstroming of tsunami kunnen delen van de huizen als vlot gebruikt worden.

Bron en foto's: The Plastic Bottle Village

Klik hier om terug te gaan naar de themapagina isolatie.

« Nieuws overzicht

NBD-Online gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie