Berlijns nieuwe associatie met "Bauhaus"

Als aan Bauhaus Berlijn wordt gedacht, ontstaan automatisch associaties met Gropius. Berlijn heeft nu nog een associatie: de nieuwbouw van Bauhaus AG door Müller Reimann Architecten.

De nieuwbouw is een halconstructie met een extravagante gevel en past perfect in de voorname omgeving. De architecten lichten toe dat "het gebouw binnen de stedelijke omgeving een kwaliteit en werking ontplooit die uitstijgt boven de pure vormgeving van de gevelvlakken van het in wezen door het gebruik gedicteerde bouwobject." "Hierbij ging het om een opwaardering van het gespecialiseerde doe-het-zelf centrum op deze zeer prominente locatie binnen de stad." 


ALUCOBOND-cassettes

De 16,5 miljoen euro dure nieuwbouw heeft het prominente adres Kurfürstendamm 129a. De plastische gevelbekleding met parametrische ALUCOBOND®-cassettes strekt zich uit over het gehele, 22.000 vierkante meter grote bouwobject. Zij reflecteert het licht en wisselt, afhankelijk van het weer en de tijd van de dag, van kleur en uiterlijk door de verschillen in lichtinval. "Het effect van de gevels ontstaat door de combinatie en overlapping van verschillende elementen: reflecterende vlakken, reclamepanelen, wintertuin, beplanting, afbeelding", aldus Müller Reimann. De "Stadtgarten", een vóór de verkoophal geplaatste wintertuin, maakt als kolossale etalage reclame voor de doe-het-zelf zaak. De lange bandvensters aan de zijkant worden gebruikt als reclamedragers en richten de blik tegelijkertijd op de diepte van de voormalige spoorbaan. Inkopen wordt gemakkelijker door een drive-in arena. 

  • Project: Bauhaus Store with Drive-In, Kurfürstendamm Berlin | Duitsland
  • Architect: Müller Reimann Architekten, Berlin | Duitsland
  • Product: ALUCOBOND® plus Brillant Metallic
  • Foto’s: Stefan Müller
« Nieuws overzicht

NBD-Online gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie