Aan het roer van de Kapiteinflats

Meer comfort voor bewoners én doorlopende monitoring van constructieve veiligheid

Verzekerd zijn van de veiligheid van de constructie bij uitkragende galerijvloeren? Bij de Kapiteinflats in Zwijndrecht is tijdens een omvangrijke renovatie een monitoringsysteem geïnstalleerd om de actieve corrosie in de betonplaten te meten. Dankzij het Triflex BIS ophoogsysteem hebben de bewoners bovendien meer comfort gekregen. Ze kunnen nu drempelloos in hun woningen.


Achtergrond van het project

In 2013 liet woningcorporatie Trivire een onderzoeksrapport opstellen voor de galerijen van de Kapiteinflats volgens de CUR 248: Het ‘protocol voor het beoordelen van de constructieve veiligheid van uitkragende betonnen vloeren bij galerijflats, die in de periode 1950 – 1970 zijn gebouwd’. De Kapiteinflats zijn gebouwd in de jaren 60 en vallen daarmee in de risicogroep.


Alhoewel het onderzoeksrapport geen onveilige situaties liet zien, waren er wel enkele aandachtspunten in de constructie. Tegelijkertijd was Trivire met de bewoners overeengekomen dat de galerijvloeren opgehoogd zouden worden voor een drempelvrije toegang. 


Drempelloos

In 2016 is dan ook gestart met een omvangrijke galerijrenovatie. De zware rubber vloer maakt plaats voor het veel lichtere Triflex BIS systeem. Bewoners kunnen dankzij dit ophoogsysteem drempelvrij in hun woning en de vloer is naadloos en scheuroverbruggend afgedicht middels het Triflex BFS systeem. Ook zijn maatregelen getroffen voor een effectieve afwatering. Hiervoor is een afschotcorrectie doorgevoerd. 


Meten is weten

Om te voorkomen dat in de toekomst de nieuwe afdichting opzettelijk beschadigd moet worden voor metingen naar de constructie, heeft NVT Onderhoudsgroep de galerijen van een monitoringssysteem voorzien. Hiermee wordt de actieve corrosie in de betonplaten doorlopend gecontroleerd.


Kathodische bescherming

Martin van den Berg, regiomanager bij de NVT Onderhoudsgroep: "Het systeem is in het hart van de betonconstructie reeds voorbereid. Periodiek kunnen de waarden worden uitgelezen. Dit kan ook online." Mocht in de loop van de jaren blijken dat de corrosie doorzet, dan kan door middel van kathodische bescherming worden ingegrepen. Actief door opgedrukte stroom óf passief met opofferingsanode. Van den Berg: "Afhankelijk van waar het risico zich bevindt, kunnen we één enkele betonplaat actief beschermen óf met een doorkoppeling tussen meerdere platen de gehele galerij beschermen.”


Interesse in de ophoging, isolatie en afdichting van galerijen voor meer comfort en een lange levensduur?

Download de systeembeschrijving over het Triflex BIS systeem.

« Nieuws overzicht

NBD-Online gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie