Verbeterde EPC met minimale bouwkundige ingrepen

Een verbetering van de EPC met 0,4 is mogelijk door toepassing van het GeniaAir warmtepompsysteem van AWB.

Het GeniaAir warmtepompsysteem is compleet, eenvoudig te installeren en scoort hoog als het gaat om het optimaliseren van zowel energieprestaties als comfort. Met de GeniaAir kan een EPC-verbetering van 0,4 en een woninglabelverbetering van drie stappen worden gerealiseerd. Daarnaast levert het systeem een energiekostenbesparing tot 35%.


Gas-aansluiting of geen gas-aansluiting

Het systeem kan in twee versies worden geïnstalleerd. Wanneer er geen gasaansluiting is, biedt de GeniaAir all-electric de oplossing. Er wordt direct zo’n 35% aan energie bespaard. De lucht/water warmtepomp produceert warmte en in combinatie met de ThermoBoiler levert hij warm tapwater voor iedere gezinssituatie. Elektrische naverwarming garandeert comfort onder uitzonderlijke omstandigheden. Het systeem kan ook voor actieve koeling zorgen.


Wanneer er wel een gas-aansluiting beschikbaar is, kan gekozen worden voor de hybride versie van het GeniaAir systeem. Hierin worden twee technieken gecombineerd: de GeniaAir lucht/ water warmtepomp en een traditionele HR-ketel. Dat hoeft niet per se een AWB/Vaillant-ketel te zijn - een toestel van een andere fabrikant is er ook aan te koppelen. Daardoor is de GeniaAir hybride versie ook geschikt voor het renoveren en energiezuiniger maken van bestaande woningen. Bij de hybride versie zorgt de warmtepomp voor verwarming. Het HR-toestel produceert warm water en ondersteunt de warmtepomp als dat nodig is. De Dynamische Systeem Intelligentie (DSI) stuurt de centrale regel- en controlekast aan en maximaliseert de inzet van de warmtepomp en de warmtepomp en HR-toestel. Door de balans tussen de beide componenten te optimaliseren kan tot 35% op primaire energie en CO2 worden bespaard.


Geschikt voor alle woningtypen

Het GeniaAir warmtepompsysteem is geschikt voor installatie in bestaande bouw en nieuwbouw in alle typen woningen, in  appartementen en woningen met hoog- en laagtemperatuur Cv-systemen en met of zonder gas. Omdat het GeniaAir warmtepompsysteem geen splitsysteem is, is het zeer compact. Luchtunit en warmtepomp zijn samengebracht in één compacte buitenunit. Daardoor is de benodigde binnenruimte klein en vergt de installatie van het systeem maar een minimale bouwkundige ingreep.


De GeniaAir 5/1 AWB is door KIWA beoordeeld conform de NEN 7120 voor het opwekkingsrendement verwarming, warmtapwaterbereiding en hulpenergie. De waarden uit deze verklaring kunnen worden verwerkt in de NEN 7120 en zo voor een enorme EPC reductie zorgen.


AWB richt de blik op de toekomst

De vraag naar verduurzaming zal in de toekomst steeds groter worden. Met name ook de bestaande woningvoorraad zal moeten worden verduurzaamd. Het GeniaAir warmtepompsysteem is geschikt voor zowel nieuwbouw als renovatie en sluit bovendien goed aan op de bestaande subsidies ter stimulering van woningverbetering, zoals de ISDE (Investering Subsidie Duurzame Energie) en de STEP (Stimuleringsregeling Energieprestatie Huursector).


Sander Rutten, hoofd Productmarketing & Trainingen van Vaillant Group: “Van de vele mogelijke maatregelen voor verduurzaming blijkt een lucht/water warmtepomp het meest eenvoudig uit te voeren met de hoogste resultaten qua energiebesparing, EPC-verbetering én gunstige subsidiemogelijkheden.”

« Nieuws overzicht

NBD-Online gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie