Een wand is niets meer dan een permanente afscheiding tussen twee vertrekken in een gebouw. Of toch veel meer dan dat?

Natuurlijk is een wand in eerste instantie een functioneel ding maar waarom niet een wand plaatsen die ook oogstrelend, opmerkelijk of gewoon mooi is.  Deze bijzondere wanden willen we graag met u delen. Weet u er zelf een? Deel ‘m met ons via redactienbd@vakmedianet.nl.

 

Station Boxtel

In de hal van het station zijn gekleurde glazen wanden geplaatst. De wanden bestaan uit kleurenbanden van twee bruine grijskleuren als basis met accenten van groen en roze. Door de verplaatsing van de pui en de verbinding van de fietsenstalling is de hal nu een kruispunt geworden. De kiosk is hiermee beter toegankelijk en beter zichtbaar voor reizigers. De kleuren en de meubels voegen iets toe aan de verblijfskwaliteit op het station en de hal is door de metamorfose het nieuwe gezicht van het station geworden. De architectuur van het gebouw zorgt voor een aantrekkelijke sfeer voor de reizigers. Prettig wachten dus!

 

 
Stadhuis Deventer

De voormalige, vervallen schouwburg en het achtergelegen parkeerterrein zijn gesloopt om ruimte te maken voor nieuwe stadskantoren en de aangrenzende historische panden werden gerenoveerd tot bestuurscentrum. Neutelings Riedijk Architecten gebruikte voor de nieuwbouw van het stadskantoor een extra grote baksteen. Ook de overige toegepaste materialen hebben een robuuste uitstraling: massief eikenhout, beton en natuursteen. Ook het eiken filigrein van de gevel van het voorgebouw is doorgezet naar de hal in het hoofdgebouw, zodat het publieke interieur als het ware een buitenruimte blijft. Opmerkelijk detail: de 2.264 vingerafdrukken van bewoners vormen het Deventer Raamwerk. Samengesteld door willekeurige selectie waaronder dus ook tegenstanders van dit project. Een aantal van hen heeft, als vorm van stil protest, een afdruk van de middelvinger laten maken.

 

Stadhuis Deventer nieuw

By Marion Golsteijn (Own work) [CC BY-SA 4.0], via Wikimedia Commons

 
Rijksmuseum Amsterdam

De restauratie van het Rijksmuseum is een van de meest bijzondere en indrukwekkende projecten. Tot een van de uitdagingen behoorde het zichtbaar maken van oorspronkelijke decoraties en deze weer in hun oude glorie herstellen. Stichting Restauratie Atelier Limburg analyseerde de origineel gebruikte verf. Aan de hand van deze analyse werden meer dan 60 authentieke kleuren gereproduceerd die nu onder andere in de Voorhal en Eregalerij prijken.
De selectie van 16 vernieuwde Cuypers kleuren en acht nieuwe grijstinten vormen nu de nieuwe unieke kleurencollectie Sikkens RIJKS Kleuren. De kleuren bestaan uit verschillende soorten groen, rood, terra, oker, bruin en zelfs een tint goud, waar het echte bladgoud gebruikt in het Rijksmuseum de basis voor was.

Rijksmuseum Eregalerij, foto: René den Engelsman

 
Koninklijke Auping, Deventer

Wat te doen wanneer een hoogwaardige afwerking gewenst wordt, passend bij de producten waar het bedrijf om bekend staat - maar het budget er niet is? Bij Koninklijke Auping heeft Ex Interiors daarvoor een bijzondere list verzonnen. Het kantoorgedeelte is grotendeels afgewerkt met materialen, die in de fabriek van Auping worden verwerkt. Daardoor zijn unieke wandafwerkingen ontstaan, bijvoorbeeld bekleed met de tijk waar normaliter boxsprings mee bekleed worden.

 

Klik hier om terug te gaan naar de themapagina wanden.