Noodverlichting aangestuurd door DALI in TBS-kliniek

Tijdens de renovatie in de Van der Hoeven Kliniek is de gehele verlichtingsinstallatie, inclusief noodverlichting, vervangen van TL naar led.

Van der Hoeven Kliniek is een kliniek voor forensische psychische zorg (TBS-kliniek). 
Alle elektrotechnische-, maar ook de werktuigbouwkundige- en beveiligingsinstallaties in het pand zijn gerenoveerd. Het doel was om een duurzame en frisse uitstraling te creëren. Totaalinstallateur Lomans werd geselecteerd om hiermee aan de slag te gaan. Zoals Lomans het zelf benoemd: “Een ontzettend veelzijdig project, waar wij dan ook erg trots op zijn.”


Waarom zo bijzonder?

In het 16.000 vierkante meter tellende pand is de complete verlichtingsinstallatie voorzien van led, een duurzaam alternatief voor TL. Onderdeel hiervan zijn ruim 500 vluchtwegaanduiding- en verlichtingsarmaturen. Het was de wens van Van der Hoeven Kliniek om de armaturen te monitoren, zodat het eenvoudig is een logboek bij te houden. Hierop is de keuze gemaakt om gebruik te maken van het DALI-protocol. 


DALI

DALI zorgt voor veel gemak in het complexe gebouw. Het testen en uitlezen van de status van de armaturen én de capaciteit van de noodaccu's, gaat eenvoudig vanaf één plek. Daarnaast stuurt DALI ook de verlichting aan, waardoor deze met één druk op de knop te bedienen is. In Van der Hoeven Kliniek heeft dit als voordeel dat de gangverlichting gedurende de nachten naar een lager, maar constant niveau kan worden gezet. Ook is het mogelijk om bij calamiteiten de verlichting snel naar 100% te zetten.


De gekozen armaturen

In o.a. de entree en de gangen van het pand is vluchtwegverlichting CELO met vluchtwegaanduiding Go! gecombineerd. Er zijn vooral inbouwvarianten toegepast. “Door de beperkte hoogte boven het plafond en de hoeveelheid luchtkanalen in het gebouw was er weinig ruimte voor inbouwcomponenten. De inbouwhoogte van 20 mm van CELO gaat dan bijna altijd goed.”, aldus Lomans. Pro is toegepast in de sporthal, omdat deze een hoge slagvastheid heeft. Aan de buitenzijde van het pand is Nightlife geplaatst, zodat ook na het verlaten van het pand de ontruiming veilig plaats vindt.
 

« Nieuws overzicht

NBD-Online gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie