Castcrete, het systeem voor de koude gietbouw

Een uitgekiende samenstelling van Castcrete® zorgt ervoor dat de betonmortel onder natuurlijke omstandigheden binnen de beschikbare tijd verhardt.

Om het bouwproces efficiënt in te zetten, is het op tijd behalen van de gewenste sterkte cruciaal.  


Vereiste druksterkte behaald in alle omstandigheden

De vereiste druksterkte van 14 N/mm2 wordt op eigen kracht afgestemd op de heersende weersomstandigheden en zonder toevoer van warmte binnen de beschikbare tijd van 14 á 16 uur gerealiseerd. De bouwlocatie is hierin mede bepalend omdat er temperatuurverschillen kunnen zijn tussen locaties binnen of buiten de stad, in het binnenland of aan de kust. De afmetingen van de vloer- en wandconstructies en de mate van isoleren van de bekisting hebben eveneens invloed.


Methode 

Het verloop van de sterkteontwikkeling wordt gevolgd met de methode gewogen rijpheid. Hiervoor heeft men een zg. rijpheidcomputer of Concremote en een ijkgrafiek voor de gewogenrijpheid van de toegepaste betonsamenstelling nodig. Op de ijkgrafiek staat de warmtegevoeligheid van het cement aangegeven in de vorm van een C-waarde. Deze waarde wordt in de rijpheidcomputer of Concremote ingevoerd. De grafiek laat verder de relatie zien tussen de gewogenrijpheid en de druksterkte. Voor het storten worden er meetpunten aangebracht die door een kabel met de rijpheidcomputer zijn verbonden. Tijdens de verharding worden de temperaturen door de computer gemeten en vermenigvuldigd met de verstreken tijd en “gewogen” op de warmtegevoeligheid van het cement.


Koude gietbouw in de praktijk

Wat de mogelijkheden van Cascrete zijn®, laat het project Waterklaver - een woonproject met zeven woonlagen en 70 appartementen - duidelijk zien. De aannemer Van Rhijn Bouw uit Katwijk gebruikte voor de betonwerken een tunnelbekisting met een overspanning van maar liefst 9 meter. Met een dergelijk grote tunnelmaat loop je bij ontkisten het risico op kruipverschijnselen. Castcrete®, betonmortel van Mebin, herleidt dit risico tot het absolute minimum. Bovendien realiseerde de aannemer een kortere bouwcyclus - van maar liefst drie weken - dan initieel gepland.


Castcrete® in detail

Beschikbaar in een zomer-, overgangs- en wintersamenstelling. Die samenstelling wordt afgestemd op de temperatuuromstandigheden en de condities op de bouwplaats. Verkrijgbaar in de sterkteklassen C20/25 of C30/37 en consistentieklasse S3. In overleg kan er maatwerk geleverd worden. 


Castcrete® maakt deel uit van het productaanbod van Mebin. Meer info hierover vindt u op de website van Mebin.

« Nieuws overzicht