Restauratie en herontwikkeling kapel Rooi Harten

Tweede leven voor Rijksmonument in Tilburg

In opdracht van Samenwerkingsverband Rooi Harten wordt de kapel van het voormalige klooster aan de Bredaseweg in Tilburg gerestaureerd. De kwaliteit van de daken was slecht: de leien waren bijvoorbeeld versleten en de gietijzeren dakgoten compleet verroest. De leidaken worden gerenoveerd door Walter Verhoeven BV. JL Kunststoffen BV. renoveert de dakgoten met vloeibare kunststoffen van Triflex BV. Het Rijksmonument, dat tevens een restaurant, woningen en werkplekken herbergt, krijgt zo een tweede jeugd.


Bouwburo Vitrivius B.V. is verantwoordelijk voor de inventarisatie, de subsidie-aanvraag, werkvoorbereiding, uitvoering en directie van het kapelproject in Tilburg. De werkzaamheden volgen op de restauratie en herontwikkeling van het Missiehuis, die eerder is uitgevoerd.
Projectleider Xander Heikoop zegt namens Bouwburo Vitrivius. “De kapelrestauratie omvat het herstel van de houten kapconstructie, restauratie van het houten dakbeschot, vervanging van de dakleien en loodwerk, gevelherstel door inboetwerken, voegwerkherstel, natuursteenherstel, glas-in loodherstel, vervangen van de zinkwerken, loodwerken en de renovatie van de gietijzeren dakgoten. Naar verwachting leveren we de kapel eind 2016 op.”


Vezelversterkte kunststoflaag

Na een eerder, geslaagd samenwerkingsproject in Veere waarbij de betonnen goten van de Grote Kerk werden voorzien van een afdichtingssysteem inclusief een antislipvoorziening van Triflex door J.L kunststoffen BV, besloten Bouwburo Vitrivius, Triflex en JL Kunststoffen weer samen te werken bij het kapelproject in Tilburg. “Het restauratie- en herbestemmingsproject is bijzonder, onder meer vanwege de toepassing van gietijzeren dakgoten, 151 strekkende meter in totaal,” zegt Sjaak Lagerwaard, eigenaar van JL Kunststoffen B.V. “De goten waren geïntegreerd in het gebouw. Dat was een van de beweegredenen om Triflex toe te passen. Bij vervanging zou teveel worden beschadigd worden aan de constructie. Bovendien is er op deze wijze een evenwichtig alternatief geboden voor relatief minder kosten.” 


Restauratie kapeldak

Heikoop vervolgt: “De restauratie van het kapeldak wordt stapsgewijs aangepakt. Per dakdeel gaat eerst de leidekker aan de slag met de vervanging van het daklood en de leien. Veel werk is gemoeid met de vervanging van dat natuursteen, 1100 m2 in totaal. De leien worden handmatig geselecteerd op dikte en, waar nodig, op vorm gehakt en tenslotte geplaatst. In het dak komen zowel rechthoekige Penrhyn leien als Penrhyn lamme koppen. Ook worden de zinken ornamenten vervangen. Het is al met al een waar kunstwerk in de maak, en wordt zeer vakkundig uitgevoerd door Walter Verhoeven BV. Na de werkzaamheden aan de leien worden de dakkapellen geschilderd. Vervolgens maakt JL Kunststoffen de dakgoten schoon en roestvrij. Er is bewust gekozen voor deze volgorde om de Triflex laag te beschermen tegen vallende leien / lei residu / gruis .
Het schoonmaken van de goten was een flinke klus, omdat op het oppervlak van het ongeverfde gietijzer overal corrosie was opgetreden.”


Triflex Metal Primer

Lagerwaard zegt: “Na het schoonmaken brengen we op de binnen- en buitenzijde van de gietijzeren dakgoten de Triflex Metal Primer aan. Aan de binnenzijde brengen we vervolgensTriflex ProDetail in combinatie met het Triflex Speciaalvlies aan. Uitstekende delen of waar het vlies niet luchtdicht kan worden ingewerkt, dichten wij af middels Triflex ProFibre, het vezelversterkte systeem van Triflex. Aan de buitenzijden worden er vervolgens twee lagen Triflex Metal Coat aangebracht. Eerst verwerken we de opstanden en hoekdetails en daarna de horizontale stukken van de dakgoten. Voor de binnenkant van de goten, die buiten het zicht blijft, gebruiken we RAL-kleur 7032 (muisgrijs-beige) en voor coating aan de buitenzijde RAL-kleur 8017 (donkerbruin/rood) passend bij de kleur van de bakstenen. Het resultaat is een fraaie uitstraling en een voor decennia gewaarborgde afwatering.”


Kritische details

Simon Zwart, Rayonmanager bij Triflex, zegt over de toegepaste kunststoffen: “Triflex Metal Primer is een 1 component primer op basis van Alkydhars. Het product is sneldrogend en kan worden gebruikt op metalen en roestvormige ondergronden.
Triflex ProDetail is een 2-componenten afdichtinghars van Polymethylmethacrylaat (PMMA) en wordt gebruikt als waterdichtend, flexibel en gewapend / scheuroverbruggend afdichtingssysteem voor kritische details op onder meer platte daken, balkons, terrassen, galerijen en parkeerdekken. Triflex ProFibre is een 2-componenten vezelversterkte afdichtinghars, eveneens op basis van PMMA en wordt toegepast voor kritische, moeilijk te behandelen details, een combinatie van de systemen is mogelijk.


Triflex Metal Coat

Triflex Metal Coat is een 1-component watergedragen coating op basis van hoogpolymeren en dient als oppervlakteafwerklaag op (hellende en verticale) metalen dakconstructies en details. Het beschermt tegen corrosie en verlengt de levensduur. De coating wordt ter plaatse van het kapelproject in twee lagen opgebracht met een roller en/of kwast: circa 200 tot 300 g/m² per laag. Airless aanbrengen is eveneens een mogelijkheid.
Het Project de 'Rooi Harten' is een prachtig project waar we graag een bijdrage en onze expertise aan wilden verlenen. Wederom een mooie en geslaagde samenwerking na de grote Kerk Veere.”

« Nieuws overzicht

NBD-Online gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie