De meest opmerkelijke plafonds van Nederland

Het beste komt altijd boven...

Veel plafonds hebben een soortgelijke uitstraling. Wit, strak en weinig tot de verbeelding sprekend. Maar zo af en toe zit er een pareltje tussen. Of een aparte, om dit maar als synoniem te gebruiken. Over smaak valt ook bij plafonds niet te twisten. Wel is duidelijk dat voldoende voorbeelden zijn waarbij het plafond niet alleen een functionele maar ook een esthetische functie heeft. Hieronder een paar opmerkelijke plafonds in Nederlandse gebouwen.

Centraal Station Rotterdam

Inmiddels al uitgeroepen tot 'het beste gebouw van Nederland' én koninklijk geopend. Dit ontwerp van Team CS architecten is een nieuw visitekaartje voor de stad Rotterdam. Het vernieuwde station is breder van opzet met o.a. een enorme loopbrug en een glazen venster wat uitzicht geeft op de stad Rotterdam. Een bruisend geheel waar dagelijks gemiddeld 110.000 mensen passeren en waar ruimte is voor 4000 m2 aan winkels en kantoren. 

Verwol is verantwoordelijk voor al het houten zichtwerk. Houten facades, wanden en vanzelfsprekend de plafonds, die zijn opgebouwd uit massief houten stroken in een diversiteit aan maatuitvoeringen. De beelden spreken voor zich!

 
Stationshal Delft

Het plafond van de nieuwe stationshal is voorzien van aluminium lamellen met daarop een historische stadsplattegrond van Delft. Het totale lamellenplafond en daarmee de plattegrond zijn ca. 110 x 70 meter groot. Het plafond bestaat uit 1041 rechte en 888 gebogen lamellen, ofwel baffles. Deze baffles zijn voorzien van 3800 verschillende prints, wat samen één prachtig beeld oplevert.

Het ontwerp is gemaakt in opdracht van Mecanoo architecten. De prachtig getekende historische plattegrond toont Delft rond 1876, met het eerste station van Delft op steenworp afstand van het nieuwe station. Het toont ook de stadsgracht die met de bouw van de spoortunnel weer terugkomt langs de Phoenixstraat.

De baffles zijn geleverd door Integra Metal Ceiling Systems en de prints door 3M Nederland.

Foto van AnneVerschraagen op Pixabay

Markthal Rotterdam

Aan de Binnenrotte in hartje Rotterdam is een gigantisch icoon verrezen waarin gewinkeld, gewerkt, gegeten, gerecreëerd en gewoond kan worden. De ondergebrachte winkels en horeca bestrijken een oppervlak van maar liefst 8000 m2. In de hoefvormige boog zijn verder 228 appartementen gehuisvest, welke uitkijken op de levendige markthal beneden.

Het meest markante aan het gebouw, naast de bijzonder boogvorm, is het indrukwekkende kunstwerk dat is aangebracht op de binnenzijde van de boog, met een oppervlak van ruim 11.000 m2. Het ontwerp is gemaakt door Arno Coenen en Iris Roskam en laat afbeelding zien van verse producten die in de markthal verkocht worden, en is gedrukt op geperforeerde panelen.

De panelen in de Markthal Rotterdam zijn geleverd door Isover en ROCKFON Mono® Acoustic.

Foto: Alexandre Rotenberg / Shutterstock.com

Jachthuis Sint-Hubertus

Het mooie is dat het jachthuis gebouwd is voor het weelderig ontvangen van gasten. Honderd jaar geleden kocht de rijke koopman Anton Kröller aaneengrenzende stukken Veluwe, waar hij als een edelman met zijn gefortuneerde zakenrelaties wilde gaan jagen.

Het Jachthuis is geïnspireerd op het Engelse country house. Voorbeelden van kenmerken waar dit uit blijkt zijn de speciale vertrekken voor ieder gezinslid, net als de bibliotheek, rookkamer, boudoirs en de biljartkamer. De 31 meter hoge toren van het Jachthuis past niet bij het genre van het Engelse Country House. Het is vooral een kenmerk van veel van Berlages gebouwen. De toren hoort ook bij de wens van het echtpaar Kröller-Müller om een weids uitzicht over de omgeving te hebben.

In het najaar van 2012 werd begonnen met een grote restauratie van het monument. De eerste fase liep tot juni 2013. De tweede van september 2013 tot april 2014. Tijdens de eerste fase werd het jachthuis gesloten voor het publiek.

Alle geglazuurde bakstenen in dit jachtslot zijn geglazuurd in Delft, bij de (Koninklijke) Porceleyne Fles, tegenwoordig Royal Delft.

By Michele Ahin (Own work) [CC BY-SA 3.0 nl], via Wikimedia Commons

Centraal Station Groningen

Het Hoofdstation van Groningen, gebouwd in een virtuoze mengeling van renaissance- en gotische stijlelementen, behoort tot de fraaiste stationsgebouwen van Nederland. Het is een ontwerp van Isaac Gosschalk, dat officieel op 16 april 1896 werd voltooid, hoewel de gevelsteen boven de ingang het jaartal 1895 vermeldt. Het pand is een rijksmonument. De perronoverkappingen en de traverse met seinhuis zijn aangewezen als gemeentelijk monument.

In 1999 werd het gebouw gerestaureerd waarbij de stationshal werd teruggebracht in zijn oorspronkelijke staat. Het sierplafond van papier collé kon worden gerestaureerd.

Foto: Bert Kaufmann, (CC BY-SA 2.0)

Kantoor Google, Amsterdam

De plafonds in het kantoor van Google in Amsterdam zijn allemaal wel bijzonder, maar het plafond in het bedrijfsrestaurant "really takes the biscuit": akoestische plafondeilanden in de vorm van stroopwafels en koffiekoekjes geven een oer-Hollands accent en hebben daarnaast een gunstige invloed op de akoestiek.

Bij de renovatie in 2014 werd bewust gekozen voor het recyclen van de oude plafondtegels met het Armstrong Plafond Recyclingprogramma. De akoestische panelen in het restaurant vallen niet binnen het recyclingsprogramma, maar de meeste andere plafonds in het gebouw wel.

Klik hier om terug te gaan naar de themapagina plafonds 

« Nieuws overzicht

NBD-Online gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie