Ecocrete beton

Betongranulaat vervangt 20, 50 of 100% van grind

Sinds de introductie enkele jaren geleden, staat Ecocrete® flink in de belangstelling. Bij de productie van deze betonmortel vervangt Mebin 20, 50 of zelfs 100% van het grove toeslagmateriaal door betongranulaat type A1. Op die manier krijgt beton een tweede leven.


Trendsetter

Ecocrete® is inmiddels toegepast bij diverse projecten zowel in de woning- en utiliteitsbouw met bijvoorbeeld het woningbouwproject De Eenhoorn in Amsterdam als in de wegenbouw, zoals de vervaardiging van acht kunstwerken bij de A20.  De introductie van Ecocrete® is geheel in lijn met het beleid van Mebin om als trendsetter te opereren op het gebied van eco-responsibility in de betonmortelsector.


Net zo sterk

Ecocrete® 20 en 50 kunnen vanuit de NEN EN 206-1 en NEN 8005 zonder herberekening van de constructie gebruikt worden. Voor de toepassing van Ecocrete® 100 is de CUR-aanbeveling 112 van kracht. Doordat bij dit product al de grove toeslagstoffen worden vervangen door betongranulaat treden er wijzigingen op in de mechanische eigenschappen zoals elasticiteit, krimp en kruip. Daardoor krijg je wat andere rekenwaarden, waardoor je de constructie moet herberekenen. Maar de constructie is uiteindelijk net zo sterk. Met Ecocrete® 100 bereik je hetzelfde resultaat als met ‘gewone’ mortel, alleen is het een stuk duurzamer. Daarom wordt steeds vaker voor Ecocrete® 100 gekozen.


Streepje voor

Aannemers die werken met Ecocrete® hebben steeds vaker een streepje voor bij opdrachtgevers. Ecocrete® is immers een product dat goed scoort in aanbestedingsprocedures waarop de EMVI-regels van toepassing zijn – de ‘economisch meest voordelige inschrijving’. Rijkswaterstaat werkt er bijvoorbeeld veel mee. Het A20-project bij Moordrecht is daar een goed voorbeeld van.


Duurzame voordelen van Ecocrete®
  • Besparing op de natuurlijke grondstof grind;
  • Betongranulaat als hoogwaardige grondstof voor beton in plaats van downcycling als wegfundering;
  • Beperking van CO2-emissie door:
    • beperking van de bindmiddelhoeveelheid door mengsel- en procesoptimalisatie beperking van het klinkeraandeel in het bindmiddel;
    • toepassing van lokaal gewonnen betongranulaat (nauwelijks transport).
  • Minder belasting van de (schaarse) wegcapaciteit.

Ecocrete® maakt deel uit van het productaanbod van Mebin. Meer info hierover op www.mebin.nl.

« Nieuws overzicht

NBD-Online gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie