Renoveer én isoleer aan de buitenkant

E-Board isolatiesysteem van Vandersanden Group

Het vanaf de buitenkant isoleren van woningen is mogelijk met het E-Board isolatiesysteem. Deze innovatieve methode is ontwikkeld door Vandersanden Group, producent van handvorm bakstenen. Een isolatiewaarde van 0.031 W/mK is binnen handbereik terwijl de bewoners gewoon in het huis kunnen blijven.


Gevelaanzicht

De E-Board isolatieplaten worden óp de oorspronkelijke gevel bevestigd. Er zijn dus geen sloopwerkzaamheden nodig. Vervolgens worden steenstrips op de isolatieplaten aangebracht en gevoegd in de gewenste kleur. Het aanzicht van de gevel is alsof er in een ‘handomdraai’ een nieuw huis is neergezet. De steenstrips kunnen uit het gehele assortiment handvorm bakstenen van Vandersanden Group gekozen worden. De renovatiewoning krijgt precies hetzelfde uiterlijk als een nieuwbouwwoning.


Afwerking kozijnen

Het isolatiepakket wordt bij de kozijnen onzichtbaar afgewerkt met steenstrips in de vorm van een hoek, de zogenaamde hoekstrips. Vandersanden Group heeft alle kennis in huis om voor alle situaties de juiste baksteen aan te bieden tegen een redelijk prijsniveau.


Duurzame isolering

De E-Board platen bestaan uit duurzaam ECO-EPS-HR-SE materiaal in diverse isolatiewaardes. De platen zijn waterafstotend en dampdoorlatend. Alle paneelranden zijn voorzien van een haak-las verbinding om de platen gemakkelijk aan elkaar te koppelen. Bovendien zijn deze naden meteen waterdicht. 

Voor de keus in steenstrips is het gehele assortiment van Vandersanden Group beschikbaar. Zo krijgt de renovatiewoning hetzelfde uiterlijk als een nieuwbouw-woning.


Behoud straatbeeld

Dat is ook wat Woonstichting Valburg (Gld.) heeft gedaan. De 48 renovatiewoningen en 16 nieuwbouwwoningen zijn van dezelfde gevelstenen opgetrokken met het E-Board systeem. De woonwijk uit de ’50-er jaren ziet er weer als nieuw uit. De isolatiewaarde is eigentijds, met een waarde van 0.031 W/mK zal de energierekening zeker dalen.


Geen koudebruggen of vocht

Langs de kozijnen en deuropeningen ontstaan vaak koudebruggen. Dit wordt voorkomen door het E-Board systeem af te dichten met compriband. E-Board wordt geleverd met speciale koudebrug-onderbrekende schroeven.


Woonstichting

In 2015 is het project H2O van Woonstichting Valburg te Zetten opgeleverd, waarbij gekozen is voor een innovatieve manier van isoleren voor de 48 bestaande en 16 nieuwbouw woningen.  De bewonerscommissie van het project H2O was enthousiast over dit isolatiesysteem. Speciaal voor hen had de leverancier, Vandersanden Group, een demonstratiemodel gemaakt zodat de bewoners konden zien hoe het werkt. Op de bestaande gevel worden de EPS-platen gemonteerd. De gehele woning wordt op deze manier ingepakt. Daarna wordt er op de EPS-platen ‘gemetseld’ met baksteen. De gevelbakstenen zijn in de fabriek verzaagd tot steenstrippen van ca. 15 mm dikte. Deze steenstrippen worden op de EPS-platen geplakt. Voor de vensterbanken zijn er speciale hoek-steenstrippen zodat de isolatieplaten onzichtbaar zijn afgewerkt. Wie het niet zou weten, meent dat de gehele gevel is gemetseld.


Voor de bewoners was het grote voordeel dat zij niet hoefden te verhuizen naar een tijdelijke woning. De gehele renovatie was veel minder ingrijpend omdat het niet nodig was de bestaande gevels te slopen, de isolatie wordt immers aan de buitenzijde van de gevel aangebracht. Dit bespaarde natuurlijk ook op de kosten voor de woningbouwvereniging. De totale gevel heeft nu een isolatiewaarde van Rc=3.67 m2K/W (voor renovatieprojecten geldt sinds 2015 het bouwbesluit dat Rc=3.5 m²K/W moet zijn).

« Nieuws overzicht

NBD-Online gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie